Na een succesvolle periode van vijf maanden, waarin maar liefst 80.000 lachgascilinders werden ingeleverd, heeft het Afval Energie Bedrijf (AEB) besloten te stoppen met hun innamepunt voor deze cilinders. Het bedrijf roept op tot meer verantwoordelijkheid van de overheid in deze kwestie.
De achtergrond van het innamepunt
In september vorig jaar besloot het AEB een innamepunt voor lachgascilinders op te zetten. Dit was een reactie op het groeiende aantal explosies in hun verbrandingsoven, veroorzaakt door weggegooide gastanks. Sinds lachgas vanaf 1 januari 2023 officieel verboden is, is er geen statiegeld meer op de tanks. Hierdoor belandden ze steeds vaker in de vuilnisbak en uiteindelijk in de verbrandingsoven, met explosies en jaarlijkse schade tot 20 miljoen euro als gevolg.
Door het gebrek aan actie van de overheid, voelde het AEB zich genoodzaakt zelf een oplossing te bedenken. Ze richtten een innamepunt in waar mensen 5 euro konden krijgen voor elke ingeleverde cilinder. Oorspronkelijk was dit bedrag 10 euro, maar door de grote toestroom van mensen werd de premie gehalveerd.
De roep om overheidsinterventie
Directeur Wim van Lieshout van het AEB vindt dat het nu tijd is voor de overheid om actie te ondernemen. Hij stelt dat het innamepunt vanaf het begin bedoeld was als tijdelijke maatregel en dat het AEB heeft aangetoond dat een statiegeldregeling effectief is. “Mensen zijn bereid om lachgascilinders in te leveren als ze daar geld voor krijgen. Het is nu aan het kabinet om deze waardevolle bevindingen te gebruiken en een landelijke regeling met retourpremie voor de inname van lachgascilinders op te zetten.”
Explosies nemen toe ondanks innamepunt
Hoewel het innamepunt veel belangstelling trok, is het aantal explosies in de verbrandingsoven niet afgenomen. Integendeel, het AEB meldt dat het aantal explosies de afgelopen weken zelfs is gestegen. Volgens Van Lieshout komt dit doordat één innamepunt simpelweg niet effectief genoeg is. “Daarom pleiten wij voor regie in Den Haag en een landelijke aanpak.”
De Tweede Kamer zal morgen debatteren over de problematiek rondom lachgas, onder andere.