Afval Energie Bedrijf op de markt: Gemeente zoekt koper

De gemeente heeft aangekondigd dat het Afval Energie Bedrijf (AEB) te koop staat. Dit besluit komt na de aankondiging van vorig jaar waarin de gemeente aangaf het bedrijf van de hand te willen doen. De verkoop van het afvalbedrijf is nu officieel van start gegaan.

Criteria voor potentiële kopers

De gemeente heeft aangegeven dat de verkoopprijs een belangrijke factor is bij de verkoop van het AEB. Daarnaast is het van belang dat de nieuwe eigenaar zich voor een langere periode aan het bedrijf wil binden. De financiële draagkracht en integriteit van de potentiële koper worden ook onder de loep genomen.

Verder zal de gemeente geïnteresseerde partijen vragen naar hun visie op het bedrijf en hun standpunt ten aanzien van het plan van AEB om CO2-uitstoot te verminderen. Het behoud van werkgelegenheid en arbeidsvoorwaarden bij AEB zijn eveneens belangrijke verkoopcriteria, aldus de gemeente.

Vertrouwen in de verkoop

Wethouder Reinier van Dantzig (Deelnemingen) en Wim van Lieshout, CEO van AEB, hebben beiden aangegeven vertrouwen te hebben in het verkoopproces. Ze zijn optimistisch dat er een geschikte koper gevonden zal worden.

Protest tegen de verkoop

De verkoop van het AEB is niet zonder controverse. De Amsterdamse SP heeft vorige maand nog gedemonstreerd tegen de verkoop van het afvalbedrijf. De partij vreest dat de afvalstoffenheffing zou kunnen stijgen als de nieuwe eigenaar de kosten laat oplopen. Daarnaast is er bezorgdheid dat directieleden hoge salarissen kunnen gaan verdienen. De partij heeft de verkoop omschreven als een ‘uitverkoop van de publieke zaak’ en heeft meerdere keren gepleit voor een referendum.

Eerdere verkoopplannen

De gemeente had eerder plannen om het AEB te verkopen aan Afvalverwerking Rijnmond in Rotterdam. Deze overname werd echter geblokkeerd door de Autoriteit Consument & Markt (ACM) omdat dit zou leiden tot een te machtig bedrijf. Vervolgens wilde de gemeente alleen de afvalscheidingsinstallatie van het AEB verkopen, maar eind vorig jaar werd besloten dat deze installatie samen met het hele AEB verkocht moet worden.

Potentiële kopers hebben tot halverwege mei de tijd om zich te melden. De partij met het beste bod zal een overeenkomst aangeboden krijgen. Het college van burgemeester en wethouders zal uiteindelijk het laatste woord hebben over de verkoopovereenkomst. Het is nog onduidelijk wat de verkoop van het AEB zal opleveren.

Plaats een reactie