Ajax trapt Europa League af tegen Marseille: Veiligheidsmaatregelen in Amsterdam

De Amsterdamse voetbalclub Ajax begint haar reis in de Europa League met een spannende groepswedstrijd tegen Olympique Marseille. Deze wedstrijd, gepland voor aankomende donderdag, heeft de lokale autoriteiten ertoe aangezet om extra veiligheidsmaatregelen te nemen. De zogenaamde ‘driehoek’ – bestaande uit de burgemeester, de politie en het Openbaar Ministerie – heeft besloten om specifieke gebieden in de stad aan te wijzen als veiligheidsrisicogebieden.

Veiligheidsrisicogebieden aangewezen

Deze gebieden omvatten de Johan Cruijff Arena, de Dam, het Centraal Station en de metrolijn die het centrum van de stad verbindt met de Arena. Deze maatregelen zijn genomen vanwege de beruchte reputatie van de fanatieke aanhang van de Franse club. Tijdens hun laatste bezoek aan Nederland, voor een wedstrijd tegen Feyenoord, werden 48 Marseille-supporters gearresteerd voor het afsteken van vuurwerk en openlijke geweldpleging.

Extra maatregelen voor de wedstrijd

Burgemeester Halsema heeft besloten dat de Franse supporters welkom zijn in Amsterdam, maar heeft ook aangekondigd dat er extra maatregelen zullen worden genomen. Op de avond voor de wedstrijd en op de wedstrijddag zelf zal er een aanzienlijke politie-inzet in de stad zijn. Bovendien kunnen in de aangewezen veiligheidsrisicogebieden alle aanwezigen door de politie worden gefouilleerd. Deze maatregelen zijn van kracht van 10.00 tot 22.00 uur, maar kunnen indien nodig worden verlengd door de driehoek.

Hoog risico wedstrijd

De wedstrijd begint donderdag om 21.00 uur. De uitwedstrijd tegen Marseille, de vijfde groepswedstrijd, staat gepland voor 30 november. Ajax heeft deze wedstrijd aangemerkt als een wedstrijd met een hoog risico, mede vanwege de fanatieke aanhang van Marseille. Het is nog onduidelijk of Ajax-supporters de reis naar de Côte d’Azur mogen maken. Ajax is in gesprek met de club en de Franse autoriteiten om dit te bepalen.

Plaats een reactie