Ajax worstelt zich naar Europa League groepsfase ondanks thuisverlies

De Amsterdamse voetbalclub Ajax heeft zich gekwalificeerd voor de groepsfase van de Europa League, ondanks een teleurstellende thuiswedstrijd tegen Ludogorets. De Ajacieden verloren met 0-1 in de Johan Cruijff Arena, maar dankzij een eerdere overwinning in de heenwedstrijd, bleef de schade beperkt.

De reddende engel van de heenwedstrijd

De Ajacieden hebben hun plaatsing voor de groepsfase te danken aan een speler die inmiddels niet meer in Amsterdam speelt. Mohammed Kudus, die vorige week zijn laatste wedstrijd voor Ajax speelde, was bijna in zijn eentje verantwoordelijk voor de 1-4 overwinning op Ludogorets in de heenwedstrijd. Met drie doelpunten zorgde hij ervoor dat Ajax met een comfortabele voorsprong aan de terugwedstrijd kon beginnen.

Teleurstellende thuiswedstrijd

In de terugwedstrijd moest Ajax het zonder Kudus doen, die deze week naar West Ham United in Engeland is vertrokken. Ook nieuwe aankopen zoals Josip Sutalo, Chuba Akpom, Gaston Avila en Georges Mikautadze waren niet van de partij en zaten op de tribune. Het resultaat was een wedstrijd waarin Ajax nauwelijks kansen creëerde en met een 0-0 stand de rust in ging.

In de tweede helft ging het van kwaad naar erger. Ludogorets, dat in de heenwedstrijd weinig in te brengen had, kwam in de 62e minuut op voorsprong. Matias Tissera scoorde in de rebound nadat zijn eerste schot door keeper Jay Gorter was gestopt. Ajax kon geen antwoord vinden op deze achterstand, zelfs niet toen spits Brobbey in de laatste minuut een kans leek te krijgen. Hij verloor echter de bal voordat hij kon schieten.

Doorgaan met de staart tussen de benen

De eindstand van 0-1 betekende dat Ajax met een bittere nasmaak doorgaat naar de groepsfase van de Europa League. Oud-Ajacied en huidig analist bij Ziggo Sport, Rafael van der Vaart, was na afloop duidelijk in zijn oordeel: “We hebben allemaal slechte wedstrijden gespeeld, maar dit was één van de allerslechtste Ajax-wedstrijden die ik gezien heb”, zei hij. “Volgens mij hebben we geen kans gecreëerd vanavond. Laten we met zijn allen gelukkig zijn dat Ludogorets er niet echt in geloofde.”

Plaats een reactie