Alcohol is voor veel jongeren een vast onderdeel van een avondje uit. Maar voor Tess, een 22-jarige studente, veranderde dit vorig jaar drastisch. Door een genetische aandoening mag ze geen alcohol meer drinken. En ze is niet de enige jongere die bewust de alcohol laat staan. Het programma ‘Wij Zijn Amsterdam’ ging op onderzoek uit: hoe belangrijk is alcohol eigenlijk voor een geslaagde avond?
Genetische aandoening verandert uitgaansleven
Tess is lid van een studentenvereniging en houdt ervan om in het weekend de stad in te gaan. Maar vorig jaar kreeg ze te horen dat ze vanwege een genetische alvleesklierontsteking geen alcohol meer mag drinken. Dit nieuws kwam als een schok: “Ik was erg geschrokken, omdat ik me afvroeg hoe mijn leven er dan uit zou zien.”
De angst dat haar vrienden het vervelend zouden vinden dat ze niet meer mee kon drinken, bleek gelukkig ongegrond. Het toont echter wel aan hoe belangrijk alcohol is in het sociale leven van veel jongeren.
Alcoholvrije feestjes in opkomst
De alcoholvrije trend wordt ook opgemerkt door 0.0 slijterij Nix & Nix. Eigenaar Frederike de Groot organiseert feestjes met een dj om te laten zien dat je het ook zonder alcohol heel leuk kan hebben. “Je kan net zo goed een geweldige avond of festival hebben zonder alcohol. We hopen bij te dragen aan het veranderen van de sociale norm.”
En voor degenen die denken dat het leven zonder alcohol saai is, heeft Tess een verrassende onthulling: “Ik ga eigenlijk meer uit nu. Dat komt omdat ik niet meer brak ben. Ik wil altijd wel op vrijdag én zaterdag naar een feestje en dat kan nu.”
Deze groeiende trend van alcoholvrij uitgaan laat zien dat jongeren steeds bewuster omgaan met hun gezondheid en dat een geslaagde avond niet per se afhangt van het drinken van alcohol.