Amsterdam door de eeuwen heen: Een literaire reis

Vijf gerenommeerde auteurs hebben hun krachten gebundeld om een uniek boek te creëren, getiteld ‘Amsterdam in bijna 80 boeken’. Dit literaire werk biedt een fascinerende blik op hoe de stad Amsterdam door de eeuwen heen is geportretteerd in bijna tachtig verschillende romans. Van de vijftiende eeuw tot het heden, de lezer krijgt een levendig beeld van de evolutie van deze prachtige stad.

De schrijvers en hun inspiratie

Een van de medeauteurs, Geert Mak, beschrijft het schrijfproces als een boeiende reis door de literaire geschiedenis van Amsterdam. Hij neemt ons mee naar het Binnengasthuis, een plek met een bijzondere betekenis voor de Amsterdamse romangeschiedenis. Hier woonde in de zestiende eeuw pater Wouter Jacobszoon, de eerste echte levende Amsterdammer die in een boek voorkwam. Zijn dagboek, gevuld met aantekeningen gemaakt tijdens zijn meditaties, biedt een intieme blik op het leven in die tijd.

Amsterdam in de literatuur

Medeauteur Marita Mathijsen benadrukt de blijvende aantrekkingskracht van Amsterdam, zowel in de echte wereld als in de literatuur. Ze wijst op het Vondelpark als een locatie die vaak in romans voorkomt, zoals in de werken van Remco Campert. In de jaren zestig was het park een ontmoetingsplaats voor vrije liefde, een thema dat Campert als een van de eersten openlijk in zijn werk verwerkte.

Verandering en continuïteit

Hoewel de stad door de jaren heen is veranderd, zijn er ook opvallende overeenkomsten. Mak wijst op de multiculturele aard van Amsterdam, die al in de tijd van Bredero zichtbaar was en tegenwoordig nog steeds wordt weerspiegeld in de verhalen van hedendaagse schrijvers zoals Soortkill uit de Bijlmer.

De rode draad

Volgens Mathijsen is er één belangrijke rode draad in de literaire geschiedenis van Amsterdam: verzet. Dit thema komt naar voren in verhalen over figuren als Gijsbrecht van Aemstel, die Amsterdam moest verlaten, en Lale Gül, die de stad moest veroveren op haar ouders.

De kracht van verhalen

De auteurs zijn het erover eens dat de literaire weergave van Amsterdam de echte stad verrijkt. Zoals Mak het verwoordt: “Door de verhalen begint de stad nog veel meer te spreken en krijgt elke steen een eigen verhaal. Dat maakt de echte wereld mooier”.

Plaats een reactie