Amsterdam en de uitdagingen van watermanagement

De zomer van dit jaar is opvallend nat geweest, met stormen en regenbuien die de stad Amsterdam hebben geteisterd. Dit roept vragen op over de capaciteit van de stad om dergelijke weersomstandigheden aan te kunnen en hoe de toekomst eruit zou kunnen zien. Onderzoeksjournalist Tracy Metz heeft hier eerder over gesproken en we hebben haar opnieuw benaderd om haar inzichten te delen.

Waterbeheer in de bouw

Metz heeft eerder haar bezorgdheid geuit over de manier waarop er in Amsterdam wordt gebouwd in en rond water. Ze haalde de Houthavens aan als voorbeeld, waar de huizen 60 centimeter boven het Normaal Amsterdams Peil (NAP) zijn gebouwd. Dit, volgens haar, is niet verstandig gezien de potentiële stijging van het NAP door klimaatverandering. Ze blijft bij haar standpunt dat er beter rekening moet worden gehouden met het risico van water, vooral omdat er al weinig ruimte is voor nieuwe woningen in de stad.

Veranderende weersomstandigheden

De afgelopen maanden hebben we een scala aan weersomstandigheden gezien, van droogte tot hevige regenval. Dit is de eerste natte zomer na vier droge zomers in de stad. Metz voorspelt dat extreem weer steeds vaker zal voorkomen, met zeer hete zomers afgewisseld door zeer natte seizoenen. Ze stelt dat de stad nog niet is voorbereid op deze omstandigheden, zoals blijkt uit de grote plassen die na regenbuien op straat ontstaan.

De noodzaak van gedragsverandering

Volgens Metz ligt de oplossing in een verandering van ons gedrag. Ze stelt dat we ons niet genoeg bewust zijn van het belang van water en waterreserves. Ze wijst erop dat Amsterdammers gemiddeld langer douchen dan de rest van Nederland en dat ze zich niet realiseren hoe essentieel schoon water is voor het leven. Ze waarschuwt dat water in sommige landen al schaars is en dat Nederland in 2030 hetzelfde lot zou kunnen ondergaan als er geen veranderingen worden doorgevoerd.

Conclusie

De uitdagingen van waterbeheer in Amsterdam zijn duidelijk. Het is van cruciaal belang dat er rekening wordt gehouden met water bij het bouwen van nieuwe woningen en dat er maatregelen worden genomen om de stad voor te bereiden op de toenemende frequentie van extreem weer. Bovendien is het noodzakelijk dat we ons bewust worden van het belang van water en ons gedrag dienovereenkomstig aanpassen.

Plaats een reactie