De gemeente Amsterdam is van plan om 37 diesel vuilniswagens aan te schaffen die tot 2030 in de stad zullen blijven. Dit besluit roept discussie op, aangezien diesel taxi’s, bestelauto’s en vrachtauto’s vanaf 2025 niet meer welkom zijn binnen de ring.
Verwarring over aanbesteding
Lector stadslogistiek Walther Ploos van Amstel (HvA) uit zijn verbazing over de aanbesteding van de gemeente op zijn blog: “Gaat de gemeente pas na 2025 nadenken over uitstootvrije- en circulaire inkoop? Waarom zet de gemeente niet in op schone voertuigen? Er rijden nu al drie elektrisch aangedreven vuilniswagens rond bij de gemeente.” Ploos van Amstel vindt dat de gemeente niet het goede voorbeeld geeft.
Gebrek aan laadinfrastructuur
Wethouder Zita Pels legt uit dat een gebrek aan laadinfrastructuur de reden is dat de gemeente niet snel kan overstappen op elektrische voertuigen. Daarnaast is een deel van de vuilniswagens dringend aan vervanging toe. Pels zegt: “Op dit moment is het echt noodzakelijk om de wagens te vervangen om ervoor te zorgen dat we, zonder problemen en storingen, het afval van alle Amsterdammers kunnen blijven ophalen.”
Gefaseerde vervanging
De wethouder benadrukt dat de gemeente het liefst nu al emissieloze vervanging had aangeschaft, maar dat dit niet mogelijk is door het gebrek aan laadinfrastructuur. De verouderde en vervuilende wagens zullen vanaf 2025 worden vervangen door schonere wagens. Het doel is om vanaf 2030 volledig emissievrij afval in te zamelen. Pels legt uit: “De vloot aan emissie-uitstotende inzamelvoertuigen worden daarom tussen 2026 en eind 2029 gefaseerd vervangen door emissievrije inzamelvoertuigen. In 2024 wordt de eerste aanbesteding gepubliceerd waarin alleen nog emissievrije inzamelvoertuigen ingekocht worden.” Na 2030 zullen de voertuigen een bestemming krijgen buiten Amsterdam.