Amsterdam opent tijdelijke opvang voor asielzoekers

In een poging om de druk op de overvolle asielcentra in Ter Apel en Assen te verlichten, heeft de stad Amsterdam een tijdelijke opvanglocatie geopend voor driehonderd asielzoekers. Het voormalige kantoorpand aan de Luttenbergweg in Zuidoost is in een mum van tijd omgetoverd tot een functionele opvanglocatie, compleet met bedden, doucheruimtes, een kantine en een recreatieruimte.

Rotatiesysteem

De nieuwe opvanglocatie maakt deel uit van een soort roulatiesysteem. Asielzoekers verblijven er een paar dagen voordat ze terugkeren naar Ter Apel voor hun officiële registratie. Dit systeem is ontworpen om te voorkomen dat asielzoekers, zoals vorig jaar, buiten moeten slapen omdat de registratiecentra vol zijn.

Amsterdam reageert op oproep

De oproep om een tijdelijke opvanglocatie te openen kwam van staatssecretaris Eric van der Burg, nadat de capaciteit in Assen was uitgeput. “We hebben vorig jaar mensen gezien die op het gras moesten slapen. Dat vinden wij als Amsterdam echt onacceptabel”, aldus Rutger Groot Wassink, wethouder Opvang Vluchtelingen. Binnen enkele dagen na de oproep van de staatssecretaris waren de eerste tweehonderd asielzoekers al ondergebracht in Zuidoost.

Faciliteiten

De tijdelijke opvanglocatie, beheerd door het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA), is eenvoudig maar functioneel. De slaapzalen zijn uitgerust met stapelbedden en plastic gordijnen voor privacy. De locatie is momenteel alleen voor mannen, omdat er specifieke voorzieningen nodig zijn voor vrouwen, kinderen en mensen met een lhbtiq+achtergrond die hier niet kunnen worden georganiseerd.

Behoefte aan meer opvanglocaties

Hoewel de nieuwe locatie helpt, is het volgens Ronald Smallenburg van het COA niet voldoende om de druk op Ter Apel volledig te verlichten. “We hebben nog meer van dit soort plekken nodig in Nederland”, zegt hij. Groot Wassink is het daarmee eens en voegt eraan toe dat er een behoefte is aan structurele locaties waar mensen langer kunnen verblijven. Hij hoopt dat meer gemeenten opvang zullen aanbieden.

De tijdelijke opvanglocatie in Zuidoost blijft de komende vier weken open.

Plaats een reactie