Volgens de recente duurzaamheidsindex van energieleverancier Vattenfall, presteert Amsterdam onder het gemiddelde op het gebied van duurzaamheid. De index, die factoren zoals het aantal versteende tuinen, zonnepanelen en subsidieaanvragen in de gemeente meet, plaatst Amsterdam aanzienlijk lager dan andere steden.
Amsterdam en duurzaamheid: de cijfers
De minst duurzame gemeente volgens de index is Schiedam, met een score van -55,1 procent. Amsterdam volgt kort daarna met een score van -43,9 procent. Een van de redenen voor de lage score van Amsterdam is het lage aantal zonnepanelen. Slechts 6,3 procent van de woningen in de stad heeft zonnepanelen, een percentage dat aanzienlijk lager is dan het landelijk gemiddelde. Vattenfall merkt echter op dat dit deels te wijten kan zijn aan de grote hoeveelheid hoogbouw in de stad, een factor die ook bijdraagt aan de lage percentages in Rotterdam (6,8%) en Den Haag (8,2%).
Subsidieaanvragen en versteende tuinen
Amsterdammers maken ook minder gebruik van duurzaamheidssubsidies dan andere Nederlanders. Tot juni van dit jaar waren er slechts 73 aanvragen per 10.000 inwoners, vergeleken met een landelijk gemiddelde van 300 aanvragen per 10.000 inwoners. De gemeente Staphorst voert de lijst aan met een indrukwekkende 1692,2 aanvragen per 10.000 inwoners.
Daarnaast zijn 57,6 procent van de tuinen in Amsterdam versteend, een percentage dat hoger is dan het landelijk gemiddelde van 42,7 procent en aanzienlijk hoger dan de best scorende gemeente, Bloemendaal, met 17,3 procent. Vattenfall benadrukt dat dit een zorgwekkende trend is, aangezien groene tuinen bijdragen aan schonere lucht, verbeterde wateropname in de bodem en verkoeling tijdens warme perioden.
De weg vooruit
Volgens Vattenfall wijst de lage score van Amsterdam op de noodzaak voor de stad om meer stappen te zetten richting duurzaamheid. Hoewel de stad al enkele initiatieven heeft genomen om de duurzaamheid te verbeteren, suggereren de resultaten van de index dat er nog veel werk aan de winkel is.