Amsterdamkwartier: Een vleugje Amsterdam in Duinrell

Na de introductie van Amsterdam Beach en Amsterdam Castle, heeft Nederland nu ook een Amsterdam Theme Park. Nou ja, een klein deel ervan. Attractiepark Duinrell in Wassenaar heeft een historisch stukje Amsterdam nagebouwd, het zogenaamde Amsterdamkwartier.

Een spontaan idee

“Het was een spontaan idee”, zegt Eduard Verbaarschot van Duinrell. Het Amsterdamkwartier, dat sinds deze maand open is voor het publiek, herbergt een Arcadehal vol videogames. Maar het is niet alleen de Arcadehal die de aandacht trekt, het is de architectuur van het kwartier die de bezoekers echt naar Amsterdam transporteert.

Architecturale gelaagdheid

Architectuurhistoricus Wouter van Elburg heeft de gevels van het Amsterdamkwartier onder de loep genomen en is aangenaam verrast door de ontwerpen. “Het is qua verscheidenheid mooi om te zien. Ik zie pakhuizen, winkelwoonhuizen en gewone huizen”, zegt hij. Deze gelaagdheid in de architectuur draagt bij aan de authentieke Amsterdamse sfeer die het park probeert na te bootsen.

Reacties van bezoekers

Niet alle bezoekers realiseren zich meteen dat ze te maken hebben met een replica van Amsterdam, maar de reacties, vooral van buitenlandse bezoekers, zijn volgens Verbaarschot positief. “Het was een beetje één plus één is twee. Als toeristen hier zijn, willen ze vaak naar Amsterdam, we bieden ook Amsterdamse stadstochten aan. En een heel klein beetje Amsterdam hebben op Duinrell is wel heel erg leuk.”

Het Amsterdamkwartier is dus niet alleen een leuke toevoeging aan Duinrell, maar ook een manier om bezoekers een voorproefje te geven van de charme en diversiteit van Amsterdam. Of je nu een toerist bent die een glimp van de hoofdstad wil opvangen, of een local die een stukje thuis wil ervaren, het Amsterdamkwartier heeft voor ieder wat wils.

Plaats een reactie