Amsterdam’s Oudste Inwoner: Een Eeuw van Herinneringen

Elselyn Harriette Angelique Fa Si Oen, beter bekend als Tante Es, is een levende legende in Amsterdam. Met haar 108 jaar is ze de oudste inwoner van de stad. Geboren in de schaduw van de Eerste Wereldoorlog, heeft Tante Es een schat aan herinneringen aan haar jeugd in Suriname en haar latere leven in Nederland.

Een Leven Vol Herinneringen

Tante Es werd geboren in 1915 in Nieuw-Amsterdam, Suriname, een plaats die toen nog een fort was. Ze herinnert zich haar kindertijd als een tijd van vrijheid, omringd door de natuur, bossen en dieren. Ze kan zich nog levendig herinneren hoe kleine aapjes uit het bos kwamen om te spelen.

In 1957 verhuisde ze naar Nederland. Hoewel ze haar beide zussen en broers heeft overleefd, heeft ze nog steeds familie in Amsterdam Zuidoost. Ze spreekt liefdevol over haar familie en benadrukt hoe belangrijk ze voor haar zijn.

Een Leven van Reizen en Dienstbaarheid

Tante Es heeft nooit de traditionele weg van het huwelijk gekozen. In plaats daarvan koos ze voor een leven van reizen en het ontdekken van de wereld. Ze is vele malen teruggekeerd naar Suriname, met haar laatste bezoek slechts zeven jaar geleden. Ondanks de afstand zijn haar herinneringen aan haar geboorteland nog steeds levendig en dierbaar.

Naast haar liefde voor reizen, heeft Tante Es haar leven gewijd aan evangelisch sociaal-maatschappelijk werk. Haar toewijding aan anderen werd onlangs erkend toen ze de Amsterdamse heldenspeld ontving, een onderscheiding voor mensen die zich met hart en ziel inzetten voor anderen.

108 en Nog Steeds Sterk

Tante Es woont sinds 2004 in de Rivierenbuurt in Amsterdam, op de vierde verdieping van een appartement met een prachtig uitzicht. Hoewel ze niet vaak buiten komt, geniet ze van het kijken naar sport, met Ajax als haar favoriete voetbalclub. Ze was zelfs onlangs te gast in de Johan Cruijff Arena, waar ze een boek en een bal ontving als geschenk.

Hoewel ze 108 jaar oud is, benadrukt Tante Es dat ze eigenlijk 108 en een half is. Ze voelt zich nog steeds goed en hoopt nog vele jaren te leven. Haar levenslust en positieve houding zijn een inspiratie voor velen.

Plaats een reactie