Amsterdamse Begraafplaats Streeft Naar Duurzame Uitvaartmethode: Resomeren

De Amsterdamse begraafplaats Sint Barbara heeft plannen om een nieuwe, milieuvriendelijke uitvaartmethode te introduceren: resomeren. Deze methode, waarbij het lichaam wordt opgelost in een chemische vloeistof, is een duurzamer alternatief voor traditionele uitvaartmethoden zoals begraven of cremeren. Hoewel het wachten is op een wetswijziging, is de begraafplaats optimistisch over de toekomst van deze groene uitvaartoptie.

Wat is Resomeren?

Resomeren, ook wel bekend als watercrematie of bio-crematie, is een proces waarbij het lichaam wordt opgelost in een speciale machine, de resomator. Deze is gevuld met een mengsel van water en kaliumhydroxide. Na het proces blijven er vloeistoffen en botresten over. Deze worden gedroogd en vermalen, waarna ze in een urn kunnen worden meegegeven aan de nabestaanden, vergelijkbaar met de as na een crematie.

De Weg naar Resomeren in Amsterdam

De weg naar de introductie van resomeren in Amsterdam is niet zonder hobbels geweest. Oorspronkelijk wilde Sint Barbara een nieuw crematorium bouwen, maar dit plan werd door de gemeente afgewezen. De gemeente was van mening dat er al voldoende crematieplaatsen in de stad waren en wilde het beoogde veenweidegebied groen houden. Uiteindelijk heeft de gemeente dit stuk land gekocht van Sint Barbara.

Desondanks ziet Hans Nieuwendijk, voorzitter van de begraafplaats, de toekomst positief in. Hij beschouwt de huidige situatie als een “win-winsituatie” voor zowel de begraafplaats als de gemeente. Hij is enthousiast over de mogelijkheid om een milieuvriendelijke stap te zetten in de uitvaartbranche en hoopt in 2027 of 2028 het eerste Amsterdamse lichaam te kunnen resomeren.

Hoewel resomeren momenteel nog niet is toegestaan voor mensen in Nederland, wordt het al wel gebruikt voor dieren en in landen als Amerika en Canada. Met de bouw van een nieuw uitvaart- en bezinningscentrum op Sint Barbara, inclusief een resomator, hoopt de begraafplaats klaar te zijn voor de toekomst van duurzame uitvaarten.

Plaats een reactie