Amsterdamse BIJ1: Van roerig jaar naar nieuwe start

De Amsterdamse afdeling van politieke partij BIJ1 heeft een turbulent jaar achter de rug. Na een reeks van interne conflicten en afsplitsingen, is de partij niet langer vertegenwoordigd in de gemeenteraad. Ondanks deze tegenslagen, blijft BIJ1 optimistisch over de toekomst en is vastbesloten om door te gaan.

Interne conflicten leiden tot afsplitsing

De problemen binnen de partij kwamen aan het licht toen raadsleden Nilab Ahmadi en Jazie Veldhuyzen aankondigden de fractie te verlaten. Zij beschreven een “toxische, structureel onveilige” werksfeer, gekenmerkt door wantrouwen, machtsmisbruik en een gebrek aan transparantie. Bovendien voelden zij zich “sociaal-emotioneel onveilig” en bekritiseerden zij de partij voor het niet adequaat vertegenwoordigen van de diverse minderheden binnen de partij.

BIJ1 blijft strijden

Ondanks de interne strubbelingen en het verlies van haar raadsleden, blijft BIJ1 vastberaden. De partij heeft aangekondigd door te willen gaan en te blijven strijden voor een inclusieve samenleving. “Samen met jullie blijven we strijden voor een inclusieve samenleving waar iedereen zich gehoord en vertegenwoordigd voelt. Amsterdam BIJ1 geeft niet op,” aldus de partij op Instagram. Een ledenbijeenkomst is gepland om de situatie te bespreken en te bepalen hoe de partij verder zal gaan.

BIJ1 nog steeds actief in stadsdeelcommissies

Hoewel BIJ1 niet langer vertegenwoordigd is in de gemeenteraad, blijft de partij actief in de Amsterdamse politiek. De partij heeft nog steeds deelraadsleden in de stadsdeelcommissies van Zuidoost, Centrum, West en Zuid.

Een jaar van uitdagingen

BIJ1 heeft een moeilijk jaar achter de rug. Na het winnen van 7 procent van de stemmen in de gemeenteraadsverkiezingen van vorig jaar, steeg het aantal zetels van de partij van één naar drie. Echter, sinds september vorig jaar is er veel onrust binnen de partij. Het voltallige bestuur van de Amsterdamse afdeling stapte op na beschuldigingen van racisme, problemen met de partijleiding en vermeende fraude met de ledenlijst voor de gemeenteraadsverkiezingen. Kort daarna verliet raadslid Carla Kabamba de fractie, waardoor BIJ1 achterbleef met twee zetels. Met het recente vertrek van Ahmadi en Veldhuyzen, zal BIJ1 tot maart 2026 niet vertegenwoordigd zijn in de gemeenteraad.

Desondanks blijft BIJ1 optimistisch en vastberaden om haar doelen te bereiken. De partij is van plan om door te gaan en blijft strijden voor een inclusieve samenleving waar iedereen zich gehoord en vertegenwoordigd voelt.

Plaats een reactie