De stad Amsterdam staat voor een uitdaging. Om de klimaat- en energiedoelstellingen te halen, moeten er volgens het ‘hoogste scenario’ voor 2050 ongeveer 2600 nieuwe transformatorhuisjes worden gebouwd. Maar dit plan stuit op verzet van de bewoners, vooral in de wijk Zuid waar volgende week een vijf meter hoge ‘peperbus’ gepland staat op de Apollolaan.
Verzet van buurtbewoners
Aan een picknicktafel in de buurt hebben vijf bewoners zich verzameld. Ze zijn vastbesloten om de bouw van het transformatorhuisje, dat pal voor hun deur gepland staat, te voorkomen. “Het is niet zomaar een klein elektriciteitshuisje, het wordt een ouderwetse peperbus van vijf meter hoog”, zegt buurtbewoner Jos Besselaar. Hij vreest dat hij straks schuin tegen het huisje aan moet kijken.
Dit is niet de eerste keer dat de buurt in opstand komt tegen de bouw van een transformatorhuisje. In 2021 werd er ook al succesvol geprotesteerd tegen een gepland huisje in de nabijgelegen Breughelstraat. Nu lijkt de ‘peperbus’ echter naar de Apollolaan te zijn verplaatst.
De noodzaak van de transformatorhuisjes
Paul van Engelen van netbeheerder Liander legt uit dat de transformatorhuisjes essentieel zijn om de energiedoelstellingen van Amsterdam te halen. “In het hoogste scenario moeten er ongeveer 2600 transformatorhuisjes bij zijn gebouwd in 2050”, zegt Van Engelen. Of dit aantal daadwerkelijk nodig zal zijn en of het haalbaar is, is nog onduidelijk. “We bouwen nu tachtig tot honderd huisjes per jaar, maar dat tempo moet wel omhoog.”
Van Engelen begrijpt dat buurtbewoners protesteren, maar benadrukt dat dit het proces bemoeilijkt. “Als we op alle plekken verschillende locaties moeten zoeken, dan gaan we de klimaatambities niet halen”, zegt hij.
De roep om transparantie
De buurtbewoners zijn niet tegen de energiedoelstellingen, maar willen wel weten waarom er gekozen is voor de ‘peperbus’. “We krijgen niets te horen van de gemeente”, zegt Besselaar. Een andere bewoner noemt het een ‘schijnproces’. “De gemeente heeft besloten en dat is dan het zogenoemde democratisch proces.”
De buurtbewoners zouden liever een lagere variant van het transformatorhuisje zien, of een locatie in het midden van de Apollolaan, in het groen. De gemeente stelt echter dat er technische eisen zijn die bepalen waar de huisjes geplaatst kunnen worden en dat ze in het huidige plan zoveel mogelijk rekening houden met de omgeving.