Amsterdamse hardloper bereikt Kiev na 2500 kilometer voor het goede doel

Boas Kragtwijk, een 28-jarige hardloper uit Amsterdam, heeft zijn indrukwekkende hardlooptocht van Amsterdam naar Kiev voltooid. Met deze prestatie heeft hij tot nu toe meer dan 57.000 euro ingezameld om ambulances naar het conflictgebied in Oekraïne te sturen.

Van de Dam naar Kiev

Boas begon zijn hardlooptocht op 22 juli op de Dam in Amsterdam. Na 2500 kilometer hardlopen, zweten en zwoegen, heeft hij zijn doel bereikt. Samen met de Stichting Zeilen Van Vrijheid wilde Boas geld inzamelen om drie kogelvrije ambulances te financieren.

“Ik ben echt helemaal binnenstebuiten gekeerd, alles onder m’n navel doet het niet meer”, vertelde een uitgeputte maar tevreden Boas. “Op veel momenten leek het eindeloos, wat ook wel symbolisch is voor de oorlog hier in Oekraïne.”

Warm onthaal in Kiev

Bij het Onafhankelijkheidsmonument in Kiev werd Boas opgewacht door een grote groep Oekraïense supporters voor een warm welkom. Ook stond daar de tweede ambulance klaar om naar het front te rijden. “Het was een superleuke en mooie laatste etappe. Honderden mensen renden met me mee naar de finish.”

Uitdagingen onderweg

Boas heeft zich een jaar lang voorbereid op deze tocht, samen met fotograaf Beau Tillie (23) en zijn coach Bram Vogels (35). De reis door onder andere Duitsland en Polen was niet zonder risico’s. Zo belandde hij in Warschau een dag in het ziekenhuis, omdat hij last kreeg van verwardheid. “De dokter heeft gelukkig uitgesloten dat er niks ernstigs aan de hand was, maar dat was wel even eng.”

Eenmaal in Oekraïne werd Boas voor het eerst geconfronteerd met de realiteit van de oorlog. “Je ziet overal de littekens van de oorlog: bominslagen en kapotte gebouwen, maar tegelijk ook volle terrasjes en mensen die naar werk gaan. En vannacht werd de stad weer bestookt met drones en moesten we in de schuilkelder slapen”, vertelt hij vanuit Kiev.

Steun onderweg

Ondanks de uitdagingen heeft Boas nooit overwogen om op te geven: “Ik moest door, ik had het ook aan iedereen beloofd.” Tijdens de tocht kreeg hij steeds meer steun, vooral van Oekraïense dorpsbewoners. “Mensen boden ons onderdak aan of liepen hele stukken met me mee.”

Derde ambulance

Twee van de drie ambulances staan inmiddels aan het front, voor de derde wagen heeft Boas nog donaties nodig. “Ik hoop echt dat we het voor elkaar krijgen die ton te halen om de derde ambulance te kopen. Ik heb gezien wat voor impact één zo’n wagen kan maken.”

De komende tijd neemt Boas, afgezien van meerdere interviews met (internationale) media, de nodige rust. “Ik wil nu een week lang slapen en lekker eten. Ik ben in totaal 20 kilo afgevallen, dus dat is ook wel nodig.”

Plaats een reactie