Amsterdamse hittegolf maakt plaats voor onweer

De reeks van tropisch warme dagen in Amsterdam komt tot een einde. Na een aaneenschakeling van acht dagen met temperaturen boven de 25 graden, wordt er vannacht een omslag in het weer verwacht. Onweersbuien zullen de hitte verdrijven en morgen zal het kwik niet meer stijgen boven de 23 graden.

Van hittegolf naar onweer

Hoewel de temperatuur vandaag al een daling liet zien naar 26 graden, was er officieel nog sprake van een hittegolf. Een hittegolf wordt gedefinieerd als een periode van minimaal vijf dagen met temperaturen boven de 25 graden. Deze hittegolf zal echter na vandaag tot het verleden behoren. Vanaf vannacht zullen onweersbuien de plaats innemen van de hitte. Deze buien zullen rond 23.00 uur via het zuiden Nederland binnenkomen en rond 04.00 uur Amsterdam bereiken. Morgenavond is er opnieuw kans op onweer, maar de verwachting is dat deze buien Amsterdam net zullen missen.

Potentieel gladde wegen

De plotselinge omslag in het weer kan voor verraderlijke omstandigheden op de weg zorgen. Weeronline waarschuwt dat de regenbuien na een lange periode van droogte voor gladheid kunnen zorgen. Dit heeft te maken met vuilresten, zoals stukjes rubber en olie, die zich tijdens droog weer ophopen op het wegdek. Wanneer deze vuilresten zich mengen met regen, kan er een gladde laag op het wegdek ontstaan.

Verdere afkoeling

Na de onweersbuien zal de temperatuur verder dalen. Woensdag wordt een verdere daling naar 19 graden verwacht. Na deze afkoeling zal het weer langzaam opwarmen, maar de tropische temperaturen van de afgelopen dagen zullen voorlopig niet terugkeren.

Plaats een reactie