Amsterdamse jongeren worstelen met vinden betaalbare woning

De zoektocht naar betaalbare woningen in Amsterdam is een groeiend probleem voor jonge Amsterdammers. Veel van hen zijn genoodzaakt om bij hun ouders te blijven wonen, wat zowel voor de jongeren als voor hun ouders een uitdaging vormt. Bouw Woon Leef sprak met Hamida El Johari, moeder van een 33-jarige zoon die nog steeds thuis woont, over deze kwestie.

Samenwonen met volwassen kinderen

Hamida, 56 jaar en moeder van drie kinderen, vertelt dat haar 33-jarige zoon graag op zichzelf zou willen wonen, maar net als veel andere Amsterdamse jongeren tussen wal en schip valt. “Het samenwonen is fijn, maar hij moet zelfstandig worden. Hij is 33 jaar en hij kan niet altijd thuis blijven wonen”, aldus Hamida.

Haar zoon kreeg onlangs een woning toegewezen na jarenlang op de wachtlijst te hebben gestaan, maar verdiende inmiddels te veel om in aanmerking te komen voor de woning. Voorlopig heeft hij geen kans op een sociale huurwoning en verdient hij ook niet genoeg om te huren in de vrije sector.

Gevolgen voor ouders en jongeren

Hamida ziet het probleem ook bij anderen in haar omgeving. “Ik hoor het vaker van andere moeders in de buurt. Sommige ouders hebben zelfs vier, vijf kinderen thuis die wel willen, maar niet kunnen verhuizen.” Ze had niet verwacht dat ze op haar leeftijd nog steeds een vol huis zou hebben. “Ik ken ook ouders die maandenlang naar Marokko gaan om even rust te krijgen van hun volwassen kinderen in huis.”

Volgens Hamida is de onzekere toekomst van jongeren het lastigst. “Je wilt niet 40 jaar de verzorgende moeder zijn. Maar het meest pijnlijk vind ik nog de gedachte: Wat als wij er niet meer zijn? Wat dan?”

Oproep aan gemeente en overheid

Hamida is kritisch op de gemeente en de overheid en roept hen op om actie te ondernemen. “Ze moeten helpen. De jongeren moeten ook verder met hun leven. Ze zitten nu vast.” Het voelt oneerlijk voor Hamida. “Als je een goede opleiding hebt afgerond en hard werkt, waarom kun je dan nergens wonen? Het voelt als een straf als je niet valt onder sociale huur.”

Documentaire ‘Stad op Slot’

Voor meer Amsterdammers is de stad niet (meer) betaalbaar. Hoe regelen we een betaalbare stad? Hoor hier meer over in de laatste documentaire van Bouw Woon Leef genaamd ‘Stad op Slot’.

Plaats een reactie