Amsterdamse juwelier vrijgesproken in witwaszaak

Een juwelier uit Amsterdam is onlangs vrijgesproken van het witwassen van een bedrag van 505.500 euro. De rechtbank oordeelde dat de juwelier niet op de hoogte was dat de gelden die gebruikt werden voor de aankoop van sieraden, afkomstig waren uit criminele activiteiten.

De zaak

De uitspraak van de rechtbank, die gisteren online werd gepubliceerd, onthulde dat het Openbaar Ministerie (OM) de juwelier beschuldigde van het ontvangen van verschillende bedragen via de bankrekeningen van bedrijven van een persoon die sieraden en horloges kocht voor Naima Jillal, die sinds oktober 2019 vermist is. Deze transacties vonden plaats tussen 9 mei 2017 en 20 juli 2018.

Vermeende beleggingsfraude en cocaïnehandel

Volgens het OM was het geld niet te traceren naar legale inkomsten en zou het waarschijnlijk verdiend zijn met beleggingsfraude. Daarnaast vermoedde het OM dat Jillal betrokken was bij de handel in cocaïne.

Verdediging van de juwelier

De juwelier verdedigde zich door te stellen dat vermogende klanten vaak via bedrijven of financiële vertegenwoordigers betalen. De rechtbank vond dit een geloofwaardige verklaring. Ook het argument dat deze hoeveelheid aankopen niet ongewoon is in de juweliersbranche, werd door de rechtbank geaccepteerd. Bovendien vond de rechtbank het niet vreemd dat de juwelier via de berichtendienst Telegram communiceerde, aangezien deze dienst ‘niet alleen voorbehouden is aan criminelen’.

Geen bewijs van medeplichtigheid

De rechtbank oordeelde dat, hoewel Jillal en de persoon die de sieraden en horloges betaalde mogelijk wisten van de criminele herkomst van het geld, de juwelier alleen als medeplichtige kan worden beschouwd als hij ‘nauw en bewust’ samenwerkte met de witwasser. Er was geen bewijs dat dit het geval was. Bovendien waren de verdenkingen tegen Jillal nog niet algemeen bekend op het moment van de transacties, waardoor de juwelier niet op de hoogte kon zijn van de criminele herkomst van het geld.

Plaats een reactie