Annemarie Tuzgöl-Broekhoven, de kinderombudsman van Amsterdam, is een tour gestart langs basisscholen in de stad. Het doel van deze bezoeken is om een kinderrechtenscan uit te voeren en zo een beter beeld te krijgen van de mate waarin kinderen te maken hebben met discriminatie. Bovendien wil ze de kinderen zelf betrekken bij het bedenken van oplossingen om discriminatie in de toekomst te voorkomen.
Interactie met kinderen
Op basisschool Samenspel in Zuidoost ging Tuzgöl-Broekhoven in gesprek met leerlingen uit groep 6. Ze nam in oktober de rol van kinderombudsman over van Anne-Martien van der Does en heeft nu, na een half jaar in functie, haar eerste interview met AT5 gegeven.
Een belangrijk onderdeel van haar taak is het voeren van gesprekken met kinderen, in dit geval over discriminatie. Ze legt uit aan de kinderen dat één van de belangrijkste kinderrechten is dat kinderen beschermd worden tegen discriminatie. Ze vraagt de kinderen waarom zij het belangrijk vinden dat er een kinderrechtenscan komt en dat er met kinderen wordt gepraat over dit onderwerp.
Verhalen verzamelen
De 9-jarige Jeliyah gaf een voorbeeld van discriminatie in de sportwereld. Ze vertelde dat het soms frustrerend is dat coaches bepaalde kinderen voortrekken omdat ze er anders uitzien. Tuzgöl-Broekhoven wil dit soort verhalen verzamelen en samen met de kinderen oplossingen bedenken.
Rapport en verdere plannen
De kinderombudsman plant meer van dit soort gesprekken en roept kinderen op om mee te denken over dit onderwerp. Ze wil een rapport samenstellen op basis van de verzamelde verhalen en aangeven wat het kinderombudsmaninstituut van Amsterdam belangrijk vindt. Ze wil ook in gesprek gaan met instanties over de bevindingen. Het rapport wordt in de zomer verwacht.
Naast haar focus op racisme en discriminatie, heeft Tuzgöl-Broekhoven ook ambities op andere gebieden. Ze vindt het belangrijk dat kinderen inspraak hebben in beslissingen die hen aangaan, zoals het halveren van een voetbalkooi of het verdwijnen van een speelpleintje. Ze wil ook aandacht vragen voor gezinnen in Amsterdam die onder de armoedegrens leven en mogelijk niet weten dat ze recht hebben op bepaalde voorzieningen.