Amsterdamse man gearresteerd voor vernieling regenboogvlag

Een 28-jarige man uit Amsterdam is dinsdag door de politie aangehouden op verdenking van het vernielen van een regenboogvlag. De vlag, een symbool van de LGBTQ+-gemeenschap, was opgehangen bij een restaurant aan de Vijzelgracht.

Getuige meldt incident

Rond 18.30 uur merkte een medewerker van het restaurant op dat de man de vlag aan het beschadigen was. Volgens een woordvoerder van de politie maakte de man ook negatieve opmerkingen over de queer-gemeenschap. Na zijn daad verliet de man de plaats delict en liep in de richting van het Rokin.

Aanhouding op de Kloveniersburgwal

Een van de medewerkers van het restaurant volgde de man op veilige afstand terwijl hij de politie belde. Op basis van de beschrijving die de medewerker gaf, kon de politie later op de Kloveniersburgwal een verdachte aanhouden.

Verdachte vrijgelaten, maar moet voor de rechter verschijnen

De verdachte werd meegenomen naar het politiebureau en is later vrijgelaten. Hij zal zich echter op een later moment voor de rechter moeten verantwoorden voor zijn daden, aldus de politiewoordvoerder.

Discriminatie als strafverzwarende omstandigheid

De politie geeft aan dat er bij de vernieling van de vlag duidelijke indicaties waren dat discriminatie een rol speelde. Dit aspect van discriminatie zal als strafverzwarende omstandigheid worden meegenomen bij de behandeling van de zaak. Het is een ernstige zaak wanneer symbolen van inclusiviteit en diversiteit op deze manier worden aangevallen, en de politie en justitie nemen dit dan ook zeer serieus.

Plaats een reactie