Amsterdamse Passieprojecten: Focaccia’s en Voetbalnostalgie

In de levendige straten van Amsterdam, waar elke hoek een verhaal vertelt, ontmoeten we vandaag twee inwoners van Sloten. Beiden hebben hun huizen omgetoverd tot passieprojecten, waarbij de een zich toelegt op het bakken van focaccia’s en de ander zijn liefde voor een verdwenen voetbalclub levend houdt.

De Focaccia Bakker van Sloten

Jelle, een langdurige bewoner van Sloten, heeft zijn huis omgetoverd tot een bakkerij waar hij wekelijks focaccia’s verkoopt vanuit zijn raam. Hij begon met dit project tijdens de pandemie, toen de bewegingsvrijheid beperkt was en de lokale bakkerijen niet veel meer dan het standaard assortiment aanboden. Jelle besloot toen om zelf focaccia’s te gaan bakken, een eenvoudig maar heerlijk Italiaans brood dat volgens hem ‘feel good food’ is.

Maar Jelle bakt niet zomaar een focaccia. Hij heeft gekozen voor de traditionele Liguriaanse variant, de focaccia Genovese, die volgens hem de beroemdste is in heel Italië. Jelle deelt graag zijn passie en laat zien hoe de perfecte focaccia wordt gemaakt.

De Voetbalnostalgist van Sloten

Wim, een andere bewoner van Sloten, heeft zijn zolder omgetoverd tot een museum gewijd aan FC Amsterdam, een voetbalclub die al 40 jaar niet meer bestaat. Wim was een groot supporter van de club vanaf het moment van oprichting in 1972 tot het einde in 1982. Zijn liefde voor de club is duidelijk zichtbaar in zijn uitgebreide verzameling van archiefmateriaal en FC Amsterdam-objecten.

Volgens Wim was FC Amsterdam een echte volksclub, het tegenovergestelde van het ‘opschepperige, poenerige’ imago van Ajax. Het motto van de club was “Humor is het karakter van de ploeg”, en dat is precies wat Wim zo aantrekkelijk vond.

Theo Husers, een voormalig speler van FC Amsterdam van 1972 tot 1977, kijkt met nostalgie terug op zijn tijd bij de club. Het seizoen ’74-’75, waarin ze de kwartfinales van de UEFA-cup bereikten, was een hoogtepunt. De meest memorabele wedstrijd voor hem was de uitwedstrijd tegen Inter Milan, waarin Amsterdam met 2-1 won. Maar, zoals hij zich herinnert, miste hij een penalty 10 minuten voor tijd. Gelukkig speelden ze 0-0 in de return, waardoor ze toch doorgingen. Maar het had een heel andere ervaring kunnen zijn.

Plaats een reactie