Amsterdamse politieke partijen willen volledige vakantieverhuur verbieden

De Amsterdamse afdelingen van GroenLinks en de PvdA willen een verbod op de verhuur van volledige woningen aan toeristen, vergelijkbaar met de recente regelgeving in New York. In de Amerikaanse metropool is het binnenkort alleen nog toegestaan om delen van woningen te verhuren, mits de verhuurder zelf aanwezig is.

Van dertig dagen naar nul

Op dit moment is het in Amsterdam nog toegestaan om volledige woningen dertig dagen per jaar te verhuren aan toeristen. GroenLinks en de PvdA willen dit aantal echter terugbrengen naar nul. Volgens raadsleden Nienke van Rensen (GroenLinks) en Lian Heinhuis (PvdA) is het onacceptabel dat in een tijd van woningtekort, woningen nog steeds deels worden gebruikt voor vakantieverhuur.

Meer woongelegenheid en minder massatoerisme

De politici geloven dat een verdere beperking van vakantieverhuur kan bijdragen aan het creëren van meer woongelegenheid. Daarnaast zou het ook het massatoerisme in de stad kunnen beperken. Ze hebben het college van burgemeester en wethouders gevraagd of zij op de hoogte zijn van de nieuwe regels in New York. Ook willen ze weten of het college het ermee eens is dat het verbieden van de verhuur van volledige woningen ontmoedigend kan werken voor toeristen. Tot slot vragen ze of het college bereid is om de juridische mogelijkheden voor een dergelijk verbod te onderzoeken.

De toekomst van vakantieverhuur in Amsterdam

Hoewel het voorstel van GroenLinks en de PvdA nog in de beginfase is, markeert het een mogelijke verandering in het beleid rond vakantieverhuur in Amsterdam. Het is nog onduidelijk hoe het college van burgemeester en wethouders zal reageren op het voorstel. Het is echter duidelijk dat de discussie over de impact van vakantieverhuur op de woningmarkt en het toerisme in de stad nog lang niet voorbij is.

Plaats een reactie