Amsterdamse zorginstellingen kiezen voor herbruikbare katoenen zorgjassen

De zorgsector in Nederland is een grote producent van plastic afval, met name door het gebruik van wegwerpzorgjassen. Om deze afvalberg te verminderen, hebben enkele Amsterdamse zorginstellingen besloten om over te stappen op herbruikbare katoenen zorgjassen.

De noodzaak van duurzaamheid in de zorg

Naar schatting worden er jaarlijks zo’n 15 miljoen plastic wegwerpjassen gebruikt in de Nederlandse zorgsector. Dit aantal is onhoudbaar, vooral gezien de vergrijzing van de bevolking en de toenemende zorgbehoefte. Om deze reden hebben het OLVG, de verpleeghuizen van Cordaan en het revalidatiecentrum Reade besloten om 2500 herbruikbare katoenen zorgjassen in gebruik te nemen. Deze jassen kunnen naar verwachting tot wel tachtig keer hergebruikt worden.

De voordelen van herbruikbare zorgjassen

Hoewel de productiekosten van de herbruikbare jassen momenteel hoger liggen dan die van de wegwerpvariant, verwachten de initiatiefnemers dat dit zal veranderen. Door de toenemende druk om te verduurzamen, waaronder heffingen op wegwerp en CO2-uitstoot, zal er een eerlijker speelveld ontstaan. Bovendien zouden de herbruikbare jassen op termijn slechts 2 cent meer moeten kosten dan de wegwerpvariant.

Daarnaast zijn de herbruikbare jassen ook comfortabeler om te dragen. Katoen ademt beter dan plastic of polyester, wat het draagcomfort verhoogt. Bovendien zijn de jassen sinds februari in gebruik bij het OLVG en de eerste reacties zijn positief.

De toekomst van duurzaamheid in de zorg

De overstap naar herbruikbare zorgjassen is een belangrijke stap in de verduurzaming van de zorgsector. Het doel is om jaarlijks 50.000 van deze jassen te gaan gebruiken, waardoor het gebruik van de plastic variant met 5 miljoen kan worden verminderd. Dit zou een jaarlijkse CO2-besparing van 1,65 kiloton opleveren.

Volgens Talitha Hoppe, operatiekamer-assistente en teamcoördinator voor verduurzaming bij het OLVG, zou herbruikbaar en duurzaam het nieuwe normaal moeten zijn in de zorg. “Alleen zo komen we tot een circulaire economie”, aldus Hoppe.

Plaats een reactie