Architect Sjoerd Soeters: Een leven tussen de stenen

Als de architect van de piramides aan de Jan van Galenstraat, de nieuwbouw op het Java-eiland en het Holland Park in Diemen, heeft Sjoerd Soeters een onuitwisbare stempel gedrukt op de stedelijke landschappen van Nederland. Nu hij met pensioen gaat, reflecteert hij op zijn carrière en deelt hij zijn visie op de toekomst van de stedelijke ontwikkeling.

De passie voor architectuur

Hoewel hij zijn professionele carrière afbouwt, is Soeters’ passie voor architectuur en stedelijke ontwikkeling onverminderd. Hij heeft een scherp oog voor de uitdagingen en mogelijkheden van de bebouwde omgeving. “Er is zoveel te doen, maar het gaat allemaal zo traag,” merkt Soeters op. Hij wijst op de bureaucratie in de Nederlandse samenleving als een van de factoren die de voortgang belemmeren.

De uitdagingen van stedelijke ontwikkeling

Soeters heeft een indrukwekkende staat van dienst in het transformeren van stedelijke gebieden. In Bos en Lommer bijvoorbeeld, slaagde hij erin om een naoorlogse buurt te ‘verdichten’ en meer woningen te bouwen, waardoor het een gemengde wijk werd. Volgens hem was dit mogelijk dankzij de expertise bij de woningbouwvereniging en de gemeente.

Maar Soeters is kritisch over de huidige aanpak van de overheid. Na de financiële crisis van 2008 en de schandalen met topbestuurders van woningcorporaties, is de overheid volgens hem in een defensieve houding geschoten. “De overheid trok een cordon om zich heen van beveiliging en weerstand. Dat is geen samenwerking, maar tegenwerking,” zegt hij.

De toekomst van stedelijke ontwikkeling

Soeters gelooft dat de problemen op de woningmarkt deels te wijten zijn aan doorgeschoten liberalisering. Maar hij waarschuwt dat het niet de oplossing is om alle commerciële partijen nu als paria’s te behandelen. In plaats daarvan pleit hij voor een hernieuwde samenwerking tussen de overheid, woningbouwverenigingen en beleggers.

Soeters is echter bezorgd over de huidige koers van de overheid. Hij is kritisch op demissionair minister Hugo de Jonge en zijn woonplannen. “Iedereen heeft hem gewaarschuwd: doe dat niet, doe dat niet! Maar hij doet het toch. Dat is Hugo de Jonge ten voeten uit,” zegt hij.

Terwijl hij met pensioen gaat, blijft Soeters een gepassioneerde pleitbezorger voor een betere stedelijke ontwikkeling. Zijn nalatenschap in de Nederlandse architectuur en stedelijke planning zal nog vele jaren voortleven.

Plaats een reactie