Arriva, de Duitse vervoersmaatschappij, heeft plannen om haar aanwezigheid op de Nederlandse spoorwegen te vergroten. Het bedrijf heeft haar zinnen gezet op zes tot zeven routes die momenteel worden beheerd door de Nederlandse Spoorwegen (NS), waaronder de populaire lijnen Amsterdam – Hoorn en Amsterdam – Brussel.
Verzoek bij de Autoriteit Consument & Markt
Arriva heeft een verzoek ingediend bij de Autoriteit Consument & Markt (ACM) om vanaf 2026, 24 stoptrein- en 2 intercitytrajecten over te nemen. Dit werd onthuld door Arriva-topman Anne Hettinga in een interview met De Volkskrant.
Deze spoorlijnen maken deel uit van het hoofdnetwerk en zijn daarmee de belangrijkste verbindingen van Nederland. De concessie voor het hoofdrailnet wordt traditioneel onderhands gegund aan de NS, waardoor deze een monopolie heeft op deze lijnen. Arriva en andere vervoerders hebben betoogd dat dit systeem in strijd is met de Europese regels en hebben geprobeerd dit via de rechter te betwisten, tot nu toe zonder succes.
Monopolie NS op de schop?
Arriva hoopt een einde te maken aan het monopolie van de NS. Het exclusieve recht van de NS op het spoor loopt nog tot en met 2025. Hoewel het kabinet heeft aangegeven dit recht ook na 2025 aan de NS te willen verlenen, zijn de handtekeningen nog niet gezet. Arriva ziet dit als een uitgelezen kans om haar plannen bekend te maken voordat het bedrijf mogelijk tot 2033 wordt uitgesloten van het hoofdnetwerk.
Debat in de Tweede Kamer
De Tweede Kamer zal zich binnenkort over deze kwestie buigen. Arriva hoopt dat haar vroege aanvraag de ACM en spoorbeheerder ProRail zal overtuigen om haar gelijk te geven.
In juni kondigde Arriva al aan dat ze vanaf 2026 dagelijks een trein willen laten rijden tussen Groningen en Parijs, met tussenstops in Almere, Amsterdam en op Schiphol. Nu wil het bedrijf ook de routes Amsterdam – Hoofddorp, Amsterdam – Brussel, Rhenen/Veenendaal – Breukelen/Amsterdam, Amersfoort Vathorst – Amsterdam, Lelystad – Amsterdam, Zandvoort aan Zee – Amsterdam en Amsterdam – Hoorn overnemen.