Automobilist krijgt gevangenisstraf voor zware mishandeling na verkeersruzie

Een 62-jarige automobilist is veroordeeld tot een half jaar gevangenisstraf voor het zwaar mishandelen van een andere weggebruiker. De mishandeling vond plaats op 9 februari van dit jaar, na een verkeersruzie op de A10 Noord.

Conflict escaleert bij afrit S117

De twee automobilisten verlieten de snelweg bij afrit S117 en stopten bij het kruispunt van de IJdoornlaan en de Vorticellaweg. Hier stapte de 62-jarige man uit zijn auto en sloeg het slachtoffer knock-out. Het slachtoffer was een kwartier buiten bewustzijn en liep traumatisch hersenletsel op, waardoor hij nog steeds dubbel ziet.

Dreigementen en agressie

Hoewel de exacte aanleiding van de ruzie onduidelijk blijft, is het evident dat de dader en zijn nog ongeïdentificeerde passagier dreigementen uitten. De passagier zwaaide zelfs met bokshandschoenen. De dader stapte uit de auto, liep direct op het slachtoffer af en begon te slaan.

De dader toont geen berouw en ziet zichzelf als het slachtoffer van de situatie. De rechtbank oordeelde echter dat hij ‘louter aanvallende bedoelingen’ had en dat er geen sprake was van zelfverdediging, zoals zijn advocaat beweerde.

Langdurige gevolgen voor het slachtoffer

Het slachtoffer ervaart nog steeds de fysieke en psychische gevolgen van de mishandeling. Hij zegt zichzelf niet meer te herkennen en is niet meer in staat om te plannen, zowel op werk- als privégebied. Volgens zijn partner kan hij nergens meer om lachen en is hij afhankelijk geworden van haar.

Rechterlijke uitspraak

Hoewel de officier van justitie de daad als poging tot doodslag beschouwde, oordeelde de rechtbank anders. Er was geen bewijs dat de dader de intentie had om het slachtoffer te doden, noch dat er een aanzienlijke kans bestond dat het slachtoffer zou overlijden. Zware mishandeling werd echter wel bewezen.

De straf

De dader heeft al drie maanden in voorarrest doorgebracht, wat betekent dat hij nog drie maanden gevangenisstraf moet uitzitten. De rechtbank beschouwt de zes maanden gevangenisstraf als een ‘passende en geboden reactie’. Daarnaast moet hij een schadevergoeding van ongeveer 8400 euro betalen.

Plaats een reactie