Botenparade: Meer dan een feest, een podium voor boodschappen

De laatste voorbereidingen zijn in volle gang voor de tachtig organisaties die deelnemen aan de botenparade op zaterdag. De deelnemers zien de parade niet alleen als een feestelijke gebeurtenis, maar ook als een kans om hun boodschap te verspreiden en zichtbaarheid te creëren. Regen of zonneschijn, de parade gaat door.

PrEPnu-paradeboot: Een boodschap van preventie

“We hebben geen partytent nodig,” zegt Jorian van Schagen, een PrEP-activist. De PrEPnu-paradeboot is uitgerust met een podium, een gigantische opblaasbare PrEP-pil en een toilet. Het weer is van ondergeschikt belang. De focus ligt op het verspreiden van informatie over PrEP, een dagelijkse pil die helpt bij het voorkomen van een hiv-infectie. Volgens Van Schagen loopt Nederland achter op andere landen in de toegang tot PrEP, wat resulteert in jaarlijks 400 nieuwe hiv-diagnoses.

Bi+ Nederland: Ruimte voor iedereen

Bi+ Nederland is druk bezig met het versieren van hun boot met zilverkleurig karton, in lijn met hun thema ‘ruimte voor iedereen’. Directeur Barbara Oud legt uit dat ze een ruimteschip creëren. Ondanks de weersvoorspellingen zijn er geen extra maatregelen genomen om de 75 passagiers te beschermen tegen de regen. Poncho’s zullen hun redding moeten zijn als het weer omslaat.

Een speciale gast: De ‘London patient’

De eregast aan boord van de PrEPnu-boot is Adam Castillejo, de tweede persoon ter wereld die naar verluidt is genezen van hiv. Castillejo, ook bekend als de ‘London patient’, werd na zijn hiv-diagnose gediagnosticeerd met lymfeklierkanker. Hij onderging een stamceltransplantatie waarbij het beenmerg van de donor een zeldzame genetische mutatie bevatte die nieuwe cellen resistent maakte tegen hiv. Castillejo genas van zowel kanker als hiv en heeft sindsdien zijn verhaal publiekelijk gedeeld om het onderzoek naar hiv-preventie, -behandeling en -genezing te bevorderen.

De botenparade begint morgen om 12:00 uur en is live te volgen op AT5. Meer informatie over de route en de deelnemers is beschikbaar.

Plaats een reactie