Brandbrief Rover: Behoud treinverbinding Amsterdam-Londen

Reizigersorganisatie Rover heeft een dringende oproep gedaan aan het ministerie van Infrastructuur & Waterstaat om de treinverbinding tussen Amsterdam en Londen te behouden. Rover waarschuwt dat de tijd dringt en dat het onbegrijpelijk en onnodig is dat reizigers mogelijk gedwongen worden om te vliegen.

Bedreiging voor Eurostar door werkzaamheden

De Eurostar-verbinding tussen Amsterdam en Londen loopt gevaar door geplande werkzaamheden op het Centraal Station van Amsterdam. Vanaf juni volgend jaar wordt de oostzijde van het station gerenoveerd. Tijdens deze werkzaamheden is er geen ruimte voor de paspoortcontrole die momenteel op perron 15 plaatsvindt. Zonder paspoortcontrole kan de Eurostar niet rijden, wat betekent dat de verbinding mogelijk zeven tot elf maanden niet beschikbaar is.

Stilte na belofte van ‘ultieme poging’

Na een bezoek van staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur) aan het Centraal Station leek het erop dat het ministerie, in samenwerking met NS en ProRail, een ‘ultieme poging’ zou doen om de treinverbinding te behouden. Er werd gesproken over het later afbreken van de huidige locatie van de paspoortcontrole en het versnellen van de bouw van een tijdelijke nieuwe hal in de Amstelpassage. Echter, sinds deze berichtgeving in juni is er weinig nieuws geweest over mogelijke maatregelen.

Zorgen bij Rover

Rover maakt zich zorgen over deze stilte, omdat de tijd begint te dringen. Eventuele oplossingen hebben tijd nodig om te worden gerealiseerd en reizigers willen binnenkort al tickets voor volgend jaar kunnen kopen. “Het schrappen van de Eurostar betekent dagelijks 21 extra vluchten vanaf Schiphol”, zegt directeur Freek Bos. “Het is onbegrijpelijk en onnodig dat de vele reizigers die gebruik maken van de trein mogelijk gedwongen worden om te vliegen.”

Rover roept het ministerie op om zo snel mogelijk een besluit te nemen, zodat de treinverbinding in 2024 en 2025 gegarandeerd is. De organisatie benadrukt dat een verkorting van de onderbreking van de dienst naar iets anders dan nul maanden voor reizigers onaanvaardbaar is.

Reactie ministerie

Een woordvoerder van het ministerie van Infrastructuur & Waterstaat heeft aangegeven dat ze nog steeds de opties aan het onderzoeken zijn met een externe adviseur.

Plaats een reactie