In de opening van het Vrijdenkersfestival in De Balie, heeft burgemeester Halsema een oproep gedaan tot wederzijds begrip in de stad Amsterdam, met betrekking tot het conflict tussen Israël en Hamas. Deze oproep werd gedaan tijdens een thema-avond waar de queer community centraal stond.
De behoefte aan empathie en tolerantie
“Wanneer we spreken over de noodzaak van empathie en tolerantie, kunnen we de situatie in Israël en Gaza, en de impact die dit heeft op Amsterdam en andere steden, niet negeren”, zei Halsema. Ze riep alle Amsterdammers op tot solidariteit en empathie. Aan het begin van haar toespraak benadrukte ze dat om echt een tijdperk van trans te bereiken, we de acceptatie van trans nodig hebben. “Dit betekent dat we transgenders en de hele queergemeenschap moeten omarmen, en solidair moeten zijn met hun strijd voor gelijke rechten en volledige acceptatie door de samenleving.”
De situatie in Israël en Gaza
Daarna maakte ze de overgang naar een andere actuele kwestie: de situatie in Israël en Gaza. Ze vroeg de aanwezigen om ‘alstublieft een onderscheid te maken tussen de regering van Israël en het Joodse volk’. Ze riep op om met een bredere blik naar Israël en Gaza te kijken. “Ik roep iedereen op om verder te kijken dan de standpunten die mensen in dit conflict innemen en de fundamentele menselijkheid te zien die we allemaal delen”, aldus Halsema.
“Een man die met een Palestijnse vlag zwaait, is ook een zoon en misschien een liefhebbende vader en een inspirerende leraar. En een vrouw die de Davidster om haar nek draagt, is ook een dochter en misschien een zorgzame zus en een levensreddende dokter.”
Wederzijds begrip bevorderen
In haar toespraak haalde de burgemeester ook voorstanders van de Palestijnse zaak en leden van de Joodse gemeenschap aan ‘die dialogen initiëren en het wederzijds begrip bevorderen’. “Ondanks hun soms heftige meningsverschillen doen ze er alles aan om te voorkomen dat het conflict hier in Amsterdam weer oplaait. Wij moeten allemaal, naar ons beste vermogen, streven naar empathie en tolerantie”, was haar boodschap.