Chinese toeristen in de stad: een gemis voor ondernemers

De straten van de stad zijn minder druk dan normaal, en het ontbreken van Chinese toeristen is duidelijk merkbaar. Dit heeft niet alleen invloed op het straatbeeld, maar ook op de lokale ondernemers die de afname van Chinese bezoekers betreuren.

De impact van de pandemie op het toerisme

De coronapandemie heeft een aanzienlijke impact gehad op het toerisme wereldwijd, en de Chinese toeristen zijn geen uitzondering. “Voor de pandemie hadden we op een zaterdag soms wel 5000 mensen, zo’n 200 bussen op een dag”, zegt Benno Leeser, eigenaar van de luxe juwelierszaak House of Gassan. “Voor 2020 hadden we 400.000 toeristen per jaar, waarvan 100.000 uit Zuidoost-Azië en het merendeel Chinezen. Tijdens covid zaten we op 20.000”, voegt hij eraan toe.

De verwachting was dat het toerisme na de pandemie weer zou aantrekken, maar dat is niet gebeurd, zegt toerisme-expert Gerard Gielen. Vooral de grote groepen toeristen, die vaak in groepen de stad verkennen, zijn sterk afgenomen.

De impact op lokale bedrijven

De afname van Chinese toeristen heeft ook invloed op lokale bedrijven, zoals het Chinese restaurant FuLu Mandarijn op het Rokin. “We hopen dat ze snel weer terugkomen. De chefs en mensen in de bediening zijn ook van Chinese afkomst. We hopen dat Chinese toeristen weer komen, zodat we met hen contact kunnen maken”, zegt Simona Zhang, een medewerker van het restaurant.

Leeser van House of Gassan merkt ook op dat Chinese toeristen graag geld uitgeven, vooral aan luxe goederen zoals diamanten. “Amsterdam staat bekend om de City of Diamonds. Chinezen wilden laten zien dat ze in het buitenland waren geweest en die kochten dus wat, vaak diamanten. Men kocht dan wel zes keer hetzelfde, want de hele familie moest wat hebben. Het was absoluut goed verkopen.”

De toekomst van het Chinese toerisme

Ondanks de huidige situatie is er hoop voor de toekomst. Gielen verwacht dat het Chinese toerisme snel weer op gang zal komen, afhankelijk van internationale conflicten en andere factoren. Onlangs heeft de Chinese overheid aangekondigd dat Chinese reisbureaus weer groepsreizen mogen aanbieden aan bijna zeventig landen, waaronder Nederland. Dit is goed nieuws voor ondernemers en kan een teken zijn van een aanstaande opleving van het Chinese toerisme.

Plaats een reactie