Code geel: Zware regen en windstoten verwacht

Het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut (KNMI) heeft een code geel waarschuwing uitgegeven voor de gehele provincie. Vanaf 14.00 uur vandaag wordt er een zware regenbui verwacht, die mogelijk tot wateroverlast kan leiden. Later op de avond, vanaf 20.00 uur, worden er ook nog eens zware windstoten voorspeld. Deze kunnen langs de kustgebieden snelheden bereiken tot wel 80 kilometer per uur.

Zware regenval en mogelijke overlast

Vanaf zeven uur vanochtend tot ongeveer vijf uur vanmiddag waarschuwt het weerinstituut voor zware regenval. Er wordt meer dan 50 mm aan regen verwacht binnen één dag. Deze intense regenval kan voor overlast en schade zorgen, zowel binnen als buiten het huis. Denk hierbij aan het onderlopen van kelders en tuinen, vooral in laaggelegen gebieden en op plekken met veel bestrating en asfalt.

Zware windstoten in de avond

“In de avond gaat het langs de kust van Noord-Holland hard waaien met windstoten rond 80 km/uur. De zware windstoten komen uit het noordwesten”, zo meldt het KNMI. Het instituut waarschuwt voor de kans op ongelukken door het afbreken van boomtakken en rondvliegende voorwerpen zoals dakpannen of tuinmeubels.

De zware windstoten komen uit het noordwesten. “Hiervan kunnen verkeer en buitenactiviteiten hinder ondervinden. Aan het einde van zondagavond nemen de windstoten weer af.” Het is dus raadzaam om voorzichtig te zijn bij buitenactiviteiten en rekening te houden met mogelijke verkeershinder.

De code geel waarschuwing is een herinnering om alert te zijn op mogelijke gevaren als gevolg van zware weersomstandigheden. Het is belangrijk om de weersvoorspellingen in de gaten te houden en indien nodig voorzorgsmaatregelen te nemen om schade en overlast te voorkomen.

Plaats een reactie