Controverse rondom restauratie van drijvende tuinen in Amsterdam

De drijvende tuinen in het Oostelijk Havengebied van Amsterdam, een creatie van de in 2009 overleden kunstenaar Robert Jasper Grootveld, zijn al meer dan twee decennia een opvallend element in het stadsbeeld. Echter, de recente restauratiepogingen van de gemeente hebben tot controverse geleid. Kunstenaar en vlottenbouwer Rob Schrama beweert dat de nalatenschap van Grootveld door onjuiste restauratiemethoden wordt verminkt.

Onenigheid over restauratiemethoden

Rob Schrama, die de drijvende tuinen met pijn in zijn hart ziet veranderen, is vooral kritisch op het gebruik van zwart gaas om de piepschuimblokken bij elkaar te houden. Volgens hem is dit een goedkope en snelle oplossing die afbreuk doet aan het ambachtelijke werk van Grootveld, die de blokken oorspronkelijk met gaas en visnetten had samengebonden. Schrama vergelijkt de situatie met het restaureren van een Rembrandt-schilderij met een grote verfroller in plaats van met zorgvuldig handwerk.

Voorgestelde alternatieve restauratie

Schrama, die spreekt namens de ‘Vlottenbouwers van Amsterdam’, heeft aangeboden om de drijvende tuinen te restaureren in de geest van Grootveld. De gemeente Amsterdam vond dit echter te duur en koos voor een goedkopere oplossing. Schrama beweert dat de gebruikte materialen en producten vervuilend zijn en dat het aangebrachte gaas al loslaat. Bovendien zouden de voor de restauratie gebruikte palen en planken giftig zijn.

Bezorgdheid over milieu-impact

Vlottenbouwer Sjarifah Meijerman, die ooit leerling was van Grootveld, deelt Schrama’s zorgen. Ze is vooral bezorgd over de impact op de onderwaterwereld, die volgens haar wordt vergiftigd door de gebruikte materialen. Ze noemt de huidige restauratiemethode een grote schande en uit haar frustratie en verdriet over de situatie.

Onbeantwoorde oproepen tot verandering

In oktober vorig jaar hebben Schrama en zijn collega-vlottenbouwers een gesprek gehad met stadsdeel Oost en Nautilus-eco Solutions, het bedrijf dat de restauratieklus heeft gekregen. Ze hebben toen hun zorgen geuit en uitgelegd dat de huidige werkwijze niet overeenkomt met de bouwprincipes van Grootveld. Ondanks hun aanbod om te helpen, beweert Schrama dat er niets met hun advies is gedaan en dat de restauratie op dezelfde manier doorgaat. Hij bekritiseert de gemeente voor het niet op de juiste manier restaureren van dit stuk cultureel erfgoed, ondanks dat het op hun website wordt aangeprezen als een waardevol onderdeel van de stad.

Plaats een reactie