De Circusbende: Van klein circusfestival tot stadsbreed spektakel

Vijf jaar geleden begon het als een bescheiden, alternatief circusfestival op het NDSM-terrein in Amsterdam Noord. Hoewel het nog steeds niet enorm groot is, heeft de Circusbende zich inmiddels uitgebreid naar Amsterdam West. En als het aan organisatoren Do en Chiva ligt, is de rest van de stad de volgende stap.

Gezellige chaos in het Erasmuspark

In het Erasmuspark heerst een vrolijke chaos. Een enorme circustent domineert het grasveld en er zijn diverse buitenpodia opgezet. Dit jaar draait alles om het thema ‘wind’. De vier podia dragen de namen Code Geel, Groen, Oranje en Rood. Het idee voor een circusfestival ontstond vijf jaar geleden vrij spontaan, volgens mede-oprichter Chiva Bons. “Do belde me op en vroeg: ‘Wat denk je ervan om een Frans circus op te zetten?’ Ik stemde meteen in,” herinnert ze zich. Do Verschragen voegt toe: “In Noord-Holland waren we de eersten die een groot circus in de openbare ruimte organiseerden.”

Internationale artiesten en toekomstplannen

De artiesten die optreden op het festival komen van over de hele wereld. “We reizen naar allerlei plaatsen en zien daar veel circusacts. Als we een connectie voelen en de act waarderen, nodigen we ze uit om bij ons te komen optreden,” legt Bons uit.

Hoewel het Circusbende Festival in het Erasmuspark na vandaag afgelopen is, kunnen bezoekers vanaf 31 augustus weer terecht op de plek waar het allemaal begon: het NDSM-terrein. En als het aan de oprichters ligt, zal heel Amsterdam in de toekomst niet meer om de Circusbende heen kunnen.

“We dromen ervan om naar meer stadsdelen uit te breiden. We willen bijvoorbeeld één voorstelling in een wijk plaatsen. Op die manier willen we echt meer verbinding aangaan met de verschillende buurten,” vertelt Bons. Met deze ambitieuze plannen lijkt de Circusbende klaar om de hele stad te veroveren.

Plaats een reactie