In de bruisende straten van de Jordaan, Amsterdam, bevindt zich een bijzondere plek die al bijna een kwart eeuw een veilige haven is voor de queer community. Café Saarein, een queer café, is al jarenlang een ontmoetingsplek voor mensen van alle soorten en maten. Aan het roer van deze unieke plek staat Dia Roozemond, een bekend gezicht in het Jordanese kroegleven.
Van vrouwencafé naar queer café
Dia nam het café over in 1999, toen het nog een exclusieve plek was voor vrouwen. “Het café had zijn glans verloren”, herinnert Dia zich. “Ik wilde de deuren openzetten voor iedereen, ongeacht hun gender of seksuele oriëntatie.” En zo geschiedde. Café Saarein transformeerde van een vrouwencafé naar een queer café, een plek waar diversiteit en inclusiviteit centraal staan.
Leven als een open boek
Dia, zelf lesbisch, heeft nooit geheimzinnig gedaan over haar seksuele oriëntatie. “Ik wist altijd al dat ik anders was dan de andere meisjes in mijn klas of buurt. Op mijn tiende knipte ik mijn haar kort en zwoer ik nooit meer een rok of jurk te dragen. Toen ik later aan mijn moeder vertelde dat ik op vrouwen viel, was haar reactie dat het geen verrassing voor haar was.”
Veranderingen in de queer community
Hoewel Café Saarein nu een meer inclusieve plek is dan voorheen, merkt Dia op dat het leven voor de nieuwe generatie queers niet per se makkelijker is geworden. “Ik heb het gevoel dat er tegenwoordig meer in hokjes wordt gedacht dan in mijn tijd. Je moet nu sterker in je schoenen staan”, zegt ze. “Vroeger was je gewoon gay, en dat was dat. Natuurlijk kreeg je wel eens een nare opmerking, maar daar hadden we ook wel weer een antwoord op. Tegenwoordig zijn er plekken in de stad waar ik niet hand in hand zou durven lopen.”
Deze veranderingen in de maatschappij onderstrepen het belang van plekken zoals Café Saarein. Het is een plek waar mensen zichzelf kunnen zijn, zonder angst voor oordeel of afwijzing. En met mensen zoals Dia aan het roer, blijft het café een baken van hoop en acceptatie voor de queer community.