De Johan Cruijff Arena eert Ajaxlegendes met indrukwekkende muurschildering

In de Johan Cruijff Arena is een bijzondere eerbetoon aan vier Ajaxlegendes onthuld. De voormalige Ajacieden zijn vereeuwigd in een indrukwekkende muurschildering van achttien bij drie meter, gemaakt door kunstenaar en illustrator George Adegite. De mural toont de voetbalhelden naast hun jongere zelf, een visuele reis door hun carrière en groei als voetballers.

De uitdaging van het kiezen

Het selecteren van slechts vier legendes uit de rijke geschiedenis van Ajax was geen gemakkelijke taak. “Het was bijna onmogelijk”, zegt Menno Geelen, commercieel directeur van Ajax. “We hebben geprobeerd om uit elke succesperiode van Ajax een legende te kiezen. Maar zelfs dan is er nog een overvloed aan keuzes. Toch denken we dat we met deze vier een prachtig eerbetoon hebben gecreëerd op een prominente plek.”

De onthulling van de mural

Rond half twee in de middag werd het zwarte doek verwijderd en kwamen de vier legendes tevoorschijn: Piet Keizer, Marco van Basten, Patrick Kluivert en Matthijs de Ligt. De afbeeldingen, die metershoog zijn, tonen de spelers naast hun jongere zelf. Adegite, de kunstenaar achter het werk, heeft maandenlang aan de muurschildering gewerkt. “Het was een geweldige ervaring. Ik heb het stap voor stap gedaan, regelmatig updates gegeven aan de directie, en dan weer verder gegaan.”

De reacties

Adegite is opgelucht dat hij niet zelf de legendes hoefde te kiezen. “Daar hoefde ik gelukkig niet over na te denken. Er zijn gewoon teveel legendes bij Ajax. En ik geloof dat er nog meer aankomen.” Piet Keizer, die in 2017 overleed, kon er niet bij zijn, net als Van Basten, Kluivert en De Ligt. Wel aanwezig was een trotse Frank de Ligt, de vader van Matthijs. Hij is de enige van de vier legendes die nu nog actief is in het voetbal. Volgens vader De Ligt is de gelijkenis met zowel de jonge als de oudere Matthijs treffend. “Het lijkt heel sterk op wie hij was toen hij negen/tien jaar oud was. Toen hij hier bij Ajax kwam. Het is een grote eer dat hij samen met deze drie verschillende generaties wordt vereeuwigd.”

Plaats een reactie