De Kippen van Anne Hofstra: Sterren van het Theater

In een unieke theatervoorstelling genaamd ‘KIP’, gecreëerd door Anne Hofstra, zijn de hoofdrolspelers niet de acteurs, maar de kippen. Het publiek bestaat uit zowel mensen als kippen, en het doel van de voorstelling is om de aandacht van beide groepen vast te houden. Hofstra vergelijkt kippen met peuters, die zich kunnen verwonderen en dingen kunnen waarderen.

De Persoonlijkheden van de Kippen

Hofstra’s vijf kippen, gehuisvest in een hok op het terrein van Mediamatic, zijn de sterren van de show. Elk van hen heeft een unieke persoonlijkheid. Boots, de kleinste kip, is dol op mensen en zal meteen op je zitten, terwijl Indiana, de avonturier van de groep, altijd op zoek is naar het volgende avontuur.

Een Nieuwe Kijk op de Natuur

Het idee voor de voorstelling ontstond toen Hofstra nadacht over de impact van de mens op de natuur. Ze stelt dat veel van de problemen in de wereld voortkomen uit het feit dat we de mens centraal stellen, in plaats van het hele ecosysteem. Met ‘KIP’ wil Hofstra op een vernieuwende manier luisteren en kijken naar andere soorten, in dit geval kippen.

Geluksvogels of Niet?

Hoewel Hofstra’s kippen ‘geluksvogels’ worden genoemd omdat ze de voorstellingen mogen bijwonen, is het niet zeker of ze zich echt gelukkig voelen. Hofstra heeft onderzoek gedaan naar het gedrag en de emoties van kippen, en ontdekte dat ze veel slimmer zijn dan ze dacht. Ze kunnen emoties zoals vreugde en verdriet ervaren, en kunnen zelfs depressief worden. Dit heeft haar doen geloven dat ze de kunst op een bepaalde manier kunnen waarderen.

Abstracte Improvisatie

‘KIP’ is een abstract stuk dat deels geïmproviseerd wordt op basis van de reacties van de kippen. De kippen en mensen zitten aan weerszijden van het podium, met de acteurs in het midden. De acteurs spelen met hun rug naar de mensen toe, omdat de focus op de kippen ligt. De voorstellingen, die deze en volgende week plaatsvinden, zijn al uitverkocht. En ja, de kippen hebben ook ‘betaald’ voor hun kaartje, door deel te nemen aan Hofstra’s onderzoek.

Plaats een reactie