De kunst van het biertappen: een serieuze competitie

Wat op het eerste gezicht een eenvoudige taak lijkt, het tappen van een biertje, is in werkelijkheid een kunstvorm die jaarlijks wordt gevierd tijdens het Nederlands Kampioenschap Biertappen. In de RAI in Amsterdam strijden 49 deelnemers om de prestigieuze titel van ‘Beste Biertapper van Nederland’. Maar wat maakt een biertje perfect? En hoe wordt deze competitie beoordeeld?

Meer dan alleen een biertje tappen

“Het lijkt misschien simpel, maar er komt veel meer bij kijken dan je zou denken”, zegt Hans van Veen, de presentator van het evenement. Het perfecte biertje is niet alleen afhankelijk van de juiste hoeveelheid schuim of een goed gespoeld glas. Het gaat ook om de presentatie, de service en vooral de glimlach van de tapper.

Een serieuze sport

Kris Gerrits, de winnaar van vorig jaar en huidig jurylid, benadrukt dat biertappen een serieuze sport is. “We zijn hier niet zomaar een biertje aan het tappen. We zijn op zoek naar de beste biertapper van Nederland. Dat vereist een serieuze beoordeling”, zegt hij vanuit zijn positie in de jury.

Hoewel sommigen misschien denken: ‘Het is maar een biertje’, is een bezoeker van het evenement het daar niet mee eens. “Het kost net zoveel energie om een slecht biertje te tappen als een goed biertje. Dus waarom zou je niet gewoon een lekker biertje tappen?” zegt hij met een glimlach.

De winnaar

Na een spannende competitie ging barman Ramon de Klein uit Winssen uiteindelijk met de beker naar huis. Zijn perfect getapte biertje en stralende glimlach bewezen dat het tappen van een biertje veel meer is dan alleen het vullen van een glas. Het is een kunst, een sport en een passie die jaarlijks wordt gevierd tijdens het Nederlands Kampioenschap Biertappen.

Plaats een reactie