De geschiedenis van het Havenstraatterrein, gelegen achter het Haarlemmermeerstation, is er een van veerkracht en overleving. Al meer dan vijftig jaar staat dit stukje land in de schaduw van de groeiende stad, maar het heeft zich tot nu toe altijd weten te handhaven. Het lijkt er echter op dat de laatste dagen van dit ‘rafelrandje’ van Oud-Zuid nu toch zijn geteld.
De Feniks van Oud-Zuid
De voorzitter van de belangenvereniging van het terrein, Jos Rees, heeft het Havenstraatterrein vaak vergeleken met een dorp uit de Asterix en Obelix strips, of een feniks die steeds weer uit zijn as herrijst. Het terrein heeft in het verleden meerdere malen de dreiging van stadsuitbreiding weten te weerstaan. Zo wist de Museumtramlijn vijf jaar geleden via de rechter de bouwplannen nog te dwarsbomen.
De Toekomst van het Havenstraatterrein
De vraag is nu of een dergelijk scenario zich opnieuw kan voordoen. De British School, een buurman van het terrein, heeft aangekondigd naar de Raad van State te stappen in een poging de ontwikkelingsplannen tegen te houden. Het is echter nog onzeker of deze actie succesvol zal zijn.
Een Stad in Transitie
Het verhaal van het Havenstraatterrein is niet alleen een verhaal van een stukje land dat vecht voor zijn bestaan, maar ook een verhaal van een stad in transitie. De groei en ontwikkeling van de stad Amsterdam heeft onvermijdelijk invloed op de ruimte en de manier waarop deze wordt gebruikt. Het Havenstraatterrein is een levendig voorbeeld van deze dynamiek.
Deze ontwikkelingen worden op de voet gevolgd door een team van documentairemakers, bestaande uit Ronald Olsthoorn (regie en montage), Luuk Koenen (camera), Koen Koster (montage) en Ilonka Klok (productie). Zij leggen de laatste fase van het terrein en zijn bewoners vast, en vertellen zo het verhaal van het laatste rafelrandje van Oud-Zuid en van een stad op zoek naar zichzelf.