De strijd tegen misverstanden en stigma’s rondom migraine

Neuroloog Hans Carpay, oprichter van de eerste migrainekliniek in Nederland, is vastbesloten om de misvattingen en vooroordelen rondom migraine aan te pakken. Hij merkt dat deze vooroordelen niet alleen bij zorgverleners en de omgeving van de patiënt leven, maar ook bij de patiënten zelf. “Veel patiënten denken ten onrechte dat hun migraine hun eigen schuld is,” zegt hij.

Migraine: meer dan gewoon hoofdpijn

Migraine is geen simpele hoofdpijn, maar een ernstige ziekte. Dat is de boodschap die Carpay wil overbrengen. Samen met zijn zoon heeft hij The Migraine Clinic opgericht, de enige migrainekliniek in Nederland. “We behandelen patiënten uit heel Nederland, van Zeeuws-Vlaanderen tot Groningen en van Den Helder tot Maastricht,” vertelt Carpay vanuit zijn behandelkamer in de Watergraafsmeer.

Ongeveer 130 patiënten worden momenteel behandeld in The Migraine Clinic. De kliniek biedt verschillende behandelmethoden aan, zoals CGRP-remmers en botoxinjecties om pijnsignalen te blokkeren. Iedereen met een basisverzekering kan er terecht.

De noodzaak van betere erkenning en behandeling

Carpay benadrukt het belang van betere erkenning en behandeling van migraine. Hij wijst op het stigma en de misverstanden die rondom de ziekte bestaan. “Veel patiënten die ik spreek, denken dat hun migraine het gevolg is van te hard werken of stress. Dat is niet waar. Ik heb patiënten die al jarenlang een rustig leven leiden en toch niet kunnen functioneren vanwege de pijn,” zegt hij.

Hij merkt ook dat patiënten vaak niet serieus worden genomen door hun omgeving en andere zorgverleners. “Er heerst een stigma dat migraine gewoon een beetje hoofdpijn is. Maar het is een erfelijke, ernstige ziekte waarvoor steeds meer effectieve behandelingen beschikbaar zijn. Toch hoor je nog te vaak: neem maar een paracetamol. Dat moet veranderen. Door deze vooroordelen worden te weinig mensen behandeld, terwijl de juiste zorg vaak wel beschikbaar is,” concludeert de arts.

Plaats een reactie