De strijd van Kwame Prah: Van Ghanese ster tot Nederlandse nieuwkomer

De nieuwe soapserie van Stichting GAM, ‘New in Town’, heeft een bijzondere hoofdrolspeler: Kwame Prah. Deze Ghanese acteur en muzikant, beter bekend onder zijn artiestennaam Tillie Gya, speelt een personage wiens verhaal sterk overeenkomt met zijn eigen ervaringen. De serie belicht de uitdagingen en vooroordelen waarmee jonge Ghanezen die recentelijk naar Nederland zijn geëmigreerd, te maken krijgen.

Leven imiteert kunst

‘New in Town’ vertelt het verhaal van een jonge Ghanees die net in Nederland is aangekomen. Hij ervaart dat Ghanezen die hier geboren zijn, vaak neerkijken op nieuwkomers uit Ghana. Dit is een realiteit die Kwame Prah maar al te goed kent. “Ik heb dit zelf ook meegemaakt toen ik net in Nederland was. Er zit iets in de cultuur hier, dat wanneer Ghanezen hier zijn opgegroeid, ze een beetje neerkijken op je als je uit Ghana komt,” zegt Prah.

Van muziekster tot acteur

Prah begon zijn carrière in Ghana, waar hij tien jaar geleden succes boekte als reggae-artiest. Maar de liefde bracht hem naar Nederland, waar hij opnieuw moest beginnen. “De muziekindustrie hier is niet echt gericht op reggae, mijn muziekstijl. Het is heel moeilijk,” vertelt hij.

Interne vooroordelen

Naast de uitdagingen in de muziekindustrie, merkt Prah ook dat er vooroordelen bestaan binnen de Ghanese gemeenschap in Nederland. “Mensen klagen over racisme in dit land, maar tegelijkertijd doen wij dit zelf ook onderling. Het is echt erg,” zegt hij.

Verandering door bewustwording

Prah hoopt dat ‘New in Town’ kan bijdragen aan het bewustzijn over deze interne vooroordelen. Door zijn eigen ervaringen te delen, wil hij laten zien dat verandering mogelijk is. De serie, die onderdeel is van het AT5-programma Damsko, belooft een eerlijke en openhartige kijk op de ervaringen van Ghanese immigranten in Nederland.

Plaats een reactie