De Toekomst van Duurzaam Bouwen in Nederland

Met de recente politieke verschuivingen en de aanhoudende huizencrisis en klimaatverandering, is de toekomst van de bouwsector in Nederland onzeker. Hoe kunnen we snel en duurzaam huizen bouwen in deze context? Architect Nadia Remmerswaal, een innovator in de bouwsector, deelt haar visie op deze uitdaging.

Disruptie in de Bouwsector

Nadia Remmerswaal is niet alleen een architect, maar ook een docent aan de Technische Universiteit Delft en een ‘disruptor’ in de bouwsector. Ze streeft ernaar om dingen anders te doen dan de traditionele bouwmethoden. “Ik zie steeds meer studenten die niet voor een groot, gevestigd architectenbureau willen werken. Ze willen een rol spelen met meer invloed op duurzaamheid,” zegt ze.

Transformatie van Bestaande Gebouwen

Volgens Remmerswaal is het tijd voor verandering in de bouwsector. Ze ziet veel potentieel in het transformeren van bestaande gebouwen naar woningen. Dit kan op een innovatieve manier gebeuren, met lagere bouwkosten en minder problemen met grondverwerving en stikstofbeleid.

Uit onderzoek blijkt dat er veel leegstaande ruimte is die kan worden omgezet in woningen. “Er is 2,1 miljoen vierkante meter overbodige kantoorruimte. Daarvan is 656.000 vierkante meter direct herbruikbaar als woningen. Dat zijn ongeveer 12.000 woningen die je direct zou kunnen plaatsen,” legt ze uit.

Lege Kerken als Woningen

Remmerswaal ziet ook potentieel in het transformeren van lege kerken naar woningen. “Er staan op dit moment 7000 kerken leeg en daar komen elk jaar 250 kerken bij.” Het omvormen van deze kerken tot woningen is geen eenvoudige taak, bijvoorbeeld vanwege het beperkte zonlicht. Maar volgens Remmerswaal zijn er mogelijkheden. “Daar ligt de rol van de architect, om daar creatief mee om te gaan.”

Conclusie

De toekomst van de bouw in Nederland kan onzeker zijn, maar er zijn ook kansen voor innovatie en duurzaamheid. Door bestaande gebouwen en lege kerken te transformeren naar woningen, kunnen we snel en duurzaam huizen bouwen. Het vraagt om creativiteit en een nieuwe benadering van de bouwsector, maar de mogelijkheden zijn er.

Plaats een reactie