In 2022 was het voor woningzoekenden zonder voorrang of urgentieverklaring bijna onmogelijk om een sociale huurwoning te bemachtigen. Van de 12.385 beschikbare woningen (exclusief tijdelijke en studentenverhuur) werden er slechts 22 toegewezen aan deze groep. Dit is één woning minder dan het voorgaande jaar.
Verdeling van sociale huurwoningen
Volgens een woordvoerder van de Amsterdamse Federatie van Woningcorporaties (AFWC) werd 41% van de woningen via directe bemiddeling toegewezen. Deze woningen gingen naar kandidaten uit maatschappelijke opvanginstellingen, statushouders en specifieke beroepsgroepen, zoals zorgpersoneel.
De resterende 59% van de woningen werd aangeboden via advertenties. Bijna alle geadverteerde woningen hadden specifieke labels, waardoor bepaalde doelgroepen zoals jongeren, ouderen of gezinnen voorrang kregen. Daarnaast werd een deel van de woningen met voorrang toegewezen aan woningzoekenden met urgentie of een (rolstoel)indicatie. Slechts 22 woningen waren beschikbaar voor woningzoekenden zonder voorrangslabel, urgentie of indicatie.
Redenen voor voorrangsregels
Woningcorporaties hanteren verschillende redenen voor het toepassen van voorrangsregels in hun advertenties. Zo krijgen bepaalde groepen, zoals jongeren die doorgaans een kortere inschrijftijd hebben, meer kansen. Daarnaast zorgen deze regels ervoor dat schaarse woningtypen, zoals grote woningen, terechtkomen bij de juiste doelgroep, zoals grote gezinnen.
Nieuw puntensysteem
Begin 2022 werd een nieuw systeem geïntroduceerd om de verdeling van sociale huurwoningen eerlijker te maken. Dit puntensysteem beloont woningzoekenden voor de lengte van hun inschrijftijd en voor het actief reageren op advertenties. Op deze manier hebben mensen die actief zoeken ook een kans en kunnen ze zelf invloed uitoefenen op hun zoektocht.
De bestaande urgentieregeling is behouden en woningzoekenden die voorheen gebruik maakten van voorrangsregelingen kunnen extra punten, zogenaamde situatiepunten, aanvragen.
De evaluatie van dit nieuwe systeem staat gepland voor 2026, drie jaar na de start. “Pas dan zijn de effecten goed zichtbaar”, aldus de woordvoerder van AFWC.