De Uitmarkt maakt plaats voor nieuw landelijk cultuurfestival

Na 45 jaar trouwe dienst neemt Nederland afscheid van de Uitmarkt, het jaarlijkse festival dat het culturele seizoen inluidde. De organisatie heeft aangekondigd dat het tijd is voor vernieuwing en komt met een landelijke opvolger: De Opening. Dit nieuwe evenement zal elk jaar door een andere stad worden georganiseerd.

De Uitmarkt: een tijdperk ten einde

De Uitmarkt, bekend om zijn jaarlijkse voorstellingen, marktjes en concerten op het Museumplein, zal niet meer in zijn huidige vorm bestaan. De organisatie kwam vorig jaar al onder vuur te liggen toen de traditionele kraampjes met cabaretiers, theatermakers en muzikanten werden vervangen door QR-codes. Dit leidde tot een onderzoek naar de relevantie van het evenement in de huidige tijd.

Uit dit onderzoek bleek dat de Uitmarkt in zijn huidige vorm niet meer voldeed aan het doel om een breed en divers kunst- en cultuuraanbod onder de aandacht van een groot publiek te brengen. De organisatie concludeerde dat de traditionele vorm van kraampjes en folders niet meer past in het digitale en duurzame tijdperk. Bovendien kunnen instellingen en makers tegenwoordig zelf hun publiek bereiken en kaartjes verkopen.

De Opening: een nieuw begin

Ondanks de noodzaak tot verandering, bleek uit het onderzoek dat er nog steeds een sterke behoefte is om jaarlijks een weekend te wijden aan het vieren en in de schijnwerpers zetten van kunst en cultuur. Daarom komt de organisatie met een nieuw concept: De Opening. Dit festival zal elk jaar door een andere stad worden georganiseerd, vergelijkbaar met nationale evenementen zoals Koningsdag of Sinterklaas.

De gaststad zal haar eigen cultuurlocaties openstellen voor het publiek en een lokale culturele programmering aanbieden, inclusief debatten en eventuele aanvullende activiteiten zoals schrijverscafés. Het centrale festivalhart van De Opening zal bestaan uit een centraal podium en live tv-uitzendingen.

Wat kunnen we verwachten?

Hoewel het nieuwe concept pas in 2024 officieel van start gaat, zal De Opening dit jaar al op kleinschalige wijze worden georganiseerd. Tijdens het laatste weekend van augustus 2023 kunnen bezoekers in Koninklijk Theater Carré Sneak Peek Tours boeken, waar ze een voorproefje krijgen van het komende culturele seizoen. Daarnaast kunnen bezoekers de repetities of de live tv-opnames bijwonen en is er op zondag een debat in Paradiso.

Met deze veranderingen hoopt de organisatie een nieuw tijdperk in te luiden voor de viering van kunst en cultuur in Nederland.

Plaats een reactie