Na zeven jaar van zorgvuldig werk is een belangrijke mijlpaal bereikt: één miljoen notariële aktes uit de geschiedenis van Amsterdam zijn gedigitaliseerd. Deze documenten, die dateren van de 16e tot de 19e eeuw, onthullen een fascinerende kijk op het dagelijks leven in de stad, van burenruzies tot overspel.
De schatkamer van Amsterdam’s verleden
Historicus Mark Ponte verwelkomt ons op de zesde verdieping van het stadsarchief, waar de geschiedenis van Amsterdam veilig is opgeborgen. “Hier liggen alle notariële aktes,” zegt hij, wijzend naar rijen kasten. Het is een indrukwekkende verzameling, met 3,5 kilometer aan archiefmateriaal, wat neerkomt op drie à vier miljoen notariële aktes.
De digitalisering van de geschiedenis
Op de begane grond van het Stadsarchief zijn vijftien vrijwilligers druk bezig met het digitaliseren van deze documenten. Dit proces, dat al zeven jaar aan de gang is, maakt het voor historici en Amsterdammers gemakkelijker om onderzoek te doen naar de geschiedenis van de stad en hun eigen familiegeschiedenis.
Vrijwilliger Jan Blom, die recentelijk bij het team is gekomen, is enthousiast over het werk. “Het is leuk om op deze manier met de geschiedenis van Amsterdam bezig te zijn,” zegt hij. Collega-vrijwilliger Rini Raat voegt toe: “Het is ook een beetje sensatie.”
De ‘juice’ van de geschiedenis
Wat Rini bedoelt met ‘sensatie’ wordt duidelijk wanneer Ponte een archiefboek opent en een akte voorleest uit 1715. Het document vertelt het verhaal van Gilles Kwast, die een verklaring aflegt over de ‘zeer vrije omgang’ van zijn vrouw met hun buurman, melkboer Tobias ter Boog. De akte suggereert dat Gilles mogelijk wilde scheiden en hertrouwen, wat in die tijd alleen legaal was in geval van overspel.
“Je zit hierdoor bij de normale mensen aan de keukentafel, en dat vind ik heel leuk,” zegt Jan. En dat is maar goed ook, want er zijn nog twee à drie miljoen notariële aktes te gaan. De digitalisering van deze documenten zal de komende jaren doorgaan, waardoor nog meer fascinerende verhalen uit het verleden van Amsterdam aan het licht zullen komen.