De Waggelmannetjes: Een onmisbare zorginstelling in gevaar

De Waggelmannetjes, een zorginstelling in Osdorp die zich richt op kinderen met zeer ernstige verstandelijke en meervoudige beperkingen (ZEVMB), staat op het punt te verdwijnen. De instelling, die een scala aan diensten biedt, waaronder dagopvang, thuiszorg, logeerweekenden en vakantieopvang, moet vanwege een aflopende vergunning haar huidige locatie verlaten. Het vinden van een nieuw, geschikt pand blijkt echter een onoverkomelijke uitdaging.

De inspiratie achter De Waggelmannetjes

De Waggelmannetjes werd opgericht door Youssra Noureddine – van Lochem, wiens dochter zelf ernstige beperkingen had en in 2017 op 11-jarige leeftijd overleed. Deze persoonlijke ervaring inspireerde Youssra om verpleegkunde te studeren en een kleinschalige zorginstelling op te zetten, specifiek gericht op kinderen zoals haar dochter. De instelling begon als een kleinschalig bedrijf aan huis, maar door de groeiende vraag verhuisde het naar een grotere locatie.

De uitdagingen van groei

De verhuizing bracht echter nieuwe uitdagingen met zich mee. De huidige locatie van De Waggelmannetjes is een woonlocatie, wat in strijd is met het bestemmingsplan. Hoewel de gemeente de waarde van de zorg die de instelling biedt erkent en vorig jaar een tijdelijke uitzondering op het bestemmingsplan verleende, is het de instelling niet gelukt om een nieuwe, geschikte locatie te vinden. De unieke combinatie van diensten die De Waggelmannetjes biedt, maakt het moeilijk om een passende locatie te vinden die voldoet aan de vereiste maatschappelijke functie.

De gevolgen van sluiting

Als er geen oplossing wordt gevonden, staan Youssra en de veertien kinderen die momenteel zorg ontvangen bij De Waggelmannetjes over iets meer dan een jaar op straat. Dit zou betekenen dat de ouders van deze kinderen 24 uur per dag zorg moeten bieden, aangezien er weinig andere plekken zijn die deze specialistische zorg bieden. Dit zou een enorme impact hebben op de levens van deze gezinnen, die al te maken hebben met aanzienlijke uitdagingen.

De zoektocht naar een oplossing

Youssra blijft hoopvol dat er een oplossing kan worden gevonden. Ze wil graag met haar zorginstelling naar een ander pand verhuizen, maar stuit op regelgeving die dit bemoeilijkt. Ze hoopt dat er een uitzondering kan worden gemaakt en roept de gemeente op om haar maatschappelijke verantwoordelijkheid te nemen. De toekomst van De Waggelmannetjes hangt in de balans, maar de hoop blijft dat deze essentiële zorginstelling een manier zal vinden om haar waardevolle werk voort te zetten.

Plaats een reactie