De wekelijkse rituelen van filosoof André Klukhuhn

Elke week, als zijn agenda het toelaat, heeft de bekende scheikundige en filosoof Dr. André Klukhuhn een vaste afspraak met zijn chauffeur Niels van Heen en Weer. Hun bestemming? De Athenaeum boekhandel op het Spui, gevolgd door een bezoek aan Café De Zwart.

Van scheikundige tot filosoof

André Klukhuhn is geen onbekende in de academische wereld. Op 33-jarige leeftijd promoveerde hij in de scheikunde, maar hij besloot al snel om zijn carrière een andere wending te geven. “Ik ben meer een generalist”, zegt Klukhuhn. “We hebben tegenwoordig meer mensen nodig die minder weten over meer onderwerpen, dan mensen die alles weten over één onderwerp.” Hij richtte de studie Liberal Arts and Sciences op in Utrecht en was daar jarenlang hoogleraar.

De professor uit een arbeidersgezin

Klukhuhn, geboren en getogen in Amsterdam-West, komt niet uit een typisch academisch gezin. “Ik kom uit een echt arbeidersgezin. Mijn familie noemde me al op jonge leeftijd ‘de professor’, omdat ik altijd goede cijfers haalde op school.” Klukhuhn geeft toe dat hij altijd jaloers is geweest op de handvaardigheid van de arbeiders in zijn familie. “Ik heb altijd het denkwerk gedaan, terwijl het echte handwerk door anderen werd uitgevoerd.”

De wekelijkse tocht

Elke week gebruikt Klukhuhn de Canta van Heen en Weer om de nieuwste filosofieboeken in de Athenaeum Boekhandel te bekijken en vervolgens naar Café De Zwart te gaan. “Ik zou dit stuk ook kunnen lopen, maar dat zou me veel tijd kosten. Ik heb een mentale kaart van Amsterdam waarop alle bankjes staan aangegeven. Ik moet tijdens zo’n tocht namelijk vijf keer rusten. Amsterdam is best een lastige stad voor mensen met een mobiliteitsbeperking.”

Heen en Weer in Damsko

De miniserie ‘Heen en Weer’, waarin de wekelijkse rituelen van Klukhuhn worden gevolgd, is onderdeel van het programma Damsko.

Plaats een reactie