Deelscooteraanbieder Felyx en Fixbrigade verliezen aanbesteding

Recentelijk hebben zowel deelscooteraanbieder Felyx als energiebespaarder de Fixbrigade een aanbestedingsprocedure bij de gemeente verloren. Beide bedrijven zijn verbijsterd over de uitkomst, maar volgens Richard-Jan Roks, een advocaat gespecialiseerd in aanbestedingsrecht, zijn deze procedures eerlijk en transparant. Hij stelt dat het geen gegeven is dat een bedrijf, omdat het al eerder een vergunning heeft gehad, deze ook altijd behoudt.

Felyx vreest voor faillissement

Daan Becker, de CEO van Felyx, vreest dat het verlies van de aanbesteding in Amsterdam het bedrijf in een faillissement kan storten. Ondanks dat Felyx in twaalf steden actief is, is het verlies van Amsterdam een zware klap. Het bedrijf zal naar verwachting veertig werknemers moeten ontslaan en de 385 deelscooters moeten verwijderen. Becker vermoedt dat hij tijdens de aanbestedingsprocedure te voorzichtig is geweest, wat mogelijk heeft geleid tot de keuze van de gemeente voor een andere aanbieder.

Reactie van de gemeente

Wethouder Rutger Groot Wassink (Duurzaamheid) reageerde op het verlies van de Fixbrigade. Hij benadrukte dat er nooit garanties zijn gegeven dat de Fixbrigade de opdracht zou krijgen. Dit is volgens hem niet mogelijk bij opdrachten van deze omvang.

De rol van aanbestedingsrecht

Richard-Jan Roks, die al 32 jaar ervaring heeft met aanbestedingsrecht, benadrukt dat aanbestedingen zijn ingevoerd om vriendjespolitiek te voorkomen en om keuzes controleerbaar te maken. Hij begrijpt de frustratie van Felyx en de Fixbrigade, maar stelt dat iedereen die wil deelnemen aan een aanbesteding moet voldoen aan de gestelde eisen en voorwaarden.

Roks reageert op het argument van Felyx dat het onzeker is of de nieuwe partij haar beloftes kan waarmaken: “Die partij wordt straks op zijn beloftes gecontroleerd en afgerekend. Als die daar onverhoopt niet aan zal voldoen, dan kan de gemeente daar maatregelen tegen nemen.”

Volgende stappen

Becker overweegt juridische stappen als gesprekken met de gemeente geen resultaat opleveren. Hij is van mening dat er fouten zijn gemaakt tijdens de aanbesteding. De gemeente heeft ook aangegeven in gesprek te willen gaan met de Fixbrigade, om te onderzoeken of zij op een andere manier voor de gemeente kunnen werken.

Plaats een reactie