In oktober 2021 werd een leegstaand hotel aan de Marnixstraat in Amsterdam gekraakt door het collectief Mokum Kraakt. Filmmaker Yannesh Meijman, die nauw betrokken was bij de actie, heeft de gebeurtenissen vastgelegd in een documentaire die onlangs in première ging. De film, een mix van verschillende soorten beeldmateriaal, biedt een uniek kijkje in de wereld van het kraken en de bredere wooncrisis in Amsterdam.
De kraakactie: ‘Pak Mokum terug’
De kraakactie begon op 16 oktober 2021 met een groot spandoek in de Marnixstraat met de tekst ‘Pak Mokum terug’. Zes weken later werd het pand ontruimd door de Mobiele Eenheid. Meijman besloot de gebeurtenissen vast te leggen en schakelde cameraman Sam Broekman in. Broekman was aanwezig tijdens de ontruiming en legde alle cruciale momenten vast.
Meer dan alleen kraken
Mathilde Médard, een van de krakers en scriptschrijver van de film, benadrukt dat de documentaire niet alleen over de kraakactie gaat. Het is ook een verhaal over het woonbeleid van Amsterdam en de wooncrisis die de stad in zijn greep houdt. “De wooncrisis is niet alleen relevant voor krakers of mensen met een klein inkomen, de wooncrisis is relevant voor iedereen,” zegt Médard. Meijman voegt toe: “Ik hoop dat deze film een symbool van verzet kan zijn daartegen.”
De documentaire: een mix van realiteit en fictie
Alleen de laatste dagen van de krakers in het hotel werden professioneel vastgelegd. Om de volledige zes weken in beeld te brengen, schreven Meijman en Médard een script in dagboekvorm. Deze scènes namen ze later op. Samen met de professionele beelden en vele filmpjes die met telefoons zijn gemaakt, vormen ze de documentaire. “Dat is het fictionaliseren van wat er is gebeurd. Alles wat je in de docu ziet is echt, maar de vertelling is op een manier fictie”, legt Meijman uit.