Economisch daklozen in Nederland blijven toenemen

De groei van het aantal economisch daklozen in Nederland is zorgwekkend. Deze mensen zijn financieel zelfstandig, maar hebben geen vaste woonplek en slapen vaak bij familie of vrienden. In 2020 werd er 186 keer om hulp gevraagd, terwijl dit aantal in de eerste vijf maanden van 2021 al op 535 keer ligt.

Project Onder de Pannen helpt economisch daklozen

Een voorbeeld van een economisch dakloze is Gregor, die na het overlijden van zijn moeder geen eigen woning kon vinden. Via een vriend kwam hij in contact met de Regenboog Groep en hun project Onder de Pannen. Dit project koppelt economisch daklozen aan mensen die een kamer over hebben. Gregor kon hierdoor een jaar lang in een kleine kamer verblijven.

Tamara Kuschel van de Regenboog Groep legt uit: “Een economisch dakloze is iemand die zijn leven op de rit heeft, maar door de wooncrisis geen vaste plek heeft. Ze hebben wel werk, hobby’s, soms kinderen, maar kunnen geen woning vinden. Het zijn vooral mensen die door een scheiding of relatiebreuk geen plek meer hebben of zzp’ers of mensen die in een te dure woning wonen.”

Stropdasdaklozen: een groep onder de radar

Gregor heeft inmiddels een studio gevonden in West. De Regenboog Groep schat dat er nog zo’n 3000 economisch daklozen zijn in de stad, maar dit aantal kan ook hoger liggen. Kuschel vertelt: “Het is een groep die behoorlijk onder de radar leeft. Veel mensen zien zichzelf ook niet als dakloos en zijn niet gewend om hulp te vragen. De groep neemt ook alleen maar toe. Twee jaar geleden hadden we zo’n 20 aanvragen per week voor tijdelijk wonen, nu zitten we op 40 aanvragen.”

De toename van economisch daklozen in Nederland is een zorgelijke trend die aandacht en oplossingen vereist. Projecten zoals Onder de Pannen van de Regenboog Groep zijn een stap in de goede richting, maar er is nog veel werk aan de winkel om deze groeiende groep mensen te helpen aan een stabiele woonplek.

Plaats een reactie